Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Lawine aanklachten wacht Milosevic

Van onze correspondent

   
 

BELGRADO - Het aantal aanklachten tegen de zondag gearresteerde Joegoslavische ex-dictator Slobodan Milosevic stapelt zich op. Zowel de Servische justitie als het internationale VN-Tribunaal voor voormalig Joegoslavië bereiden een lawine aan aanklachten voor. Milosevic werd gearresteerd vanwege de verduistering van staatsgelden.

Justitie bereidt nu een extra aanklacht voor wegens verzet bij arrestatie en aanstichting tot geweld, omdat Milosevic zijn lijfwachten opdracht had gegeven op de politie te schieten.

Ook tegen zijn dochter Marija wordt een aanklacht ingediend, omdat zij bij de arrestatie van haar vader haar pistool leeg schoot op een wegrijdende auto. Niemand raakte daarbij gewond.

Daarnaast moet de Joegoslavische justitie dezer dagen beslissen over liefst 15.000 ingediende klachten van burgers, die verlangen dat Milosevic terecht staat voor stembusfraude, diefstal, moord en andere vergrijpen. De aanklachten zijn ingezameld door de studentenbeweging Otpor, een van de motoren van verzet ten tijde van het Milosevic-regime.

Het Joegoslavië-Tribunaal zal binnen enkele weken twee nieuwe aanklachten wegens misdaden tegen de menselijkheid overhandigen. Milosevic wordt al gezocht voor zijn aandeel in de bloedbaden in Kosovo in 1998 en 1999, maar dient, wat het Tribunaal betreft, zich ook te verantwoorden voor misdaden gepleegd tijdens de oorlogen in Bosnië en Kroatië, tussen 1991 en 1995.

Hoofdaanklager Carla del Ponte zei gisteren dat "een tweede arrestatiebevel klaar is. Ik moet het alleen nog ondertekenen". Del Ponte was ervan overtuigd dat Milosevic, mocht hij in Den Haag worden berecht, niets minder dan levenslang zal krijgen. Overigens heeft het Tribunaal zevenmaal die straf geëist, maar steeds bot gevangen. De langste straf is tot nu toe uitgedeeld aan de Bosnische Kroaat Tihomir Blaskic. Hij kreeg 45 jaar.

Milosevic is voorlopig echter nog niet uitgeleverd en het Tribunaal heeft, naast de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic en Ratko Mladic, nog vier Serviërs op het lijstje staan. Dat zijn huidig Servisch president Milan Milutinovic, oud-minister van Binnenlandse Zaken Vlajko Stojilkovic, oud vice-premier Nikola Sainovic en oud-legerleider Dragoljub Ojdanic. Ook met Sainovic wil Belgrado zelf afrekenen. Ook hij is aangeklaagd in hetzelfde corruptieschandaal als Milosevic.

De Verenigde Staten hebben gisteren besloten door te gaan met financiële steun aan Belgrado nu Milosevic achter tralies zit. Washington vindt dat de nieuwe machthebbers meewerken met het Tribunaal. Minister van Buitenlandse Zaken, Collin Powell, heeft toch een stok achter de deur gezet.

De VS zullen een voor deze zomer geplande financiële donorconferentie voor Servië tegenhouden, als de samenwerking stopt of onvoldoende blijft.




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.