Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 3 april 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
De verloving
Fiscus 2001 
Scorebord 
Jaaroverzicht 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
 Vraag & Aanbod/ 
Speurders
 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Anti-Amerikaanse protest in Rusland

Van onze correspondent

   
 

MOSKOU - De uitlevering door Washington aan Zwitserland van de van verduistering en geldwitwasserij verdachte oud-Kremlintopman Pavel Borodin heeft gisteren in Rusland geleid tot uitingen van anti-Amerikanisme die het land sinds het begin van de NAVO-bombardementen op Kosovo, nu bijna twee jaar geleden, niet meer heeft gekend.

De 54-jarige Borodin werd eind januari, op weg naar de inauguratieplechtigheid van president George Bush, door justitie op het vliegveld Kennedy Airport in New York in de kraag gevat, nadat Zwitserland via Interpol een internationaal opsporingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Borodin wordt ervan verdacht ruim 50 miljoen gulden aan steekpenningen te hebben aangenomen van de Zwitserse bouwfirma Mabetex, in ruil voor lucratieve bouwcontracten van de Russische overheid.

Sindsdien zit de Rus in een cel in Brooklyn, in afwachting van uitlevering aan Zwitserland, die vermoedelijk nu binnen een week zal plaatsvinden. Borodin behoorde tot de 'Jeltsin-familie' en is nu secretaris van de commissie die hoopt te komen tot een federatie tussen Rusland en Wit-Rusland. Uitgerekend gisteren werd door de Russische president Vladimir Poetin en zijn Wit-Russische ambtgenoot, Aleksandr Loekasjenko, op het Kremlin het lustrum herdacht van de ondertekening van het verdrag dat uiteindelijk tot een bondsstaat tussen Moskou en Minsk moet leiden. Tot dusver is deze nog zeer ver weg.

Niet zozeer de uitlevering zelf (gisteren verklaarde Borodin dat hij berechting door de Zwitsers prefereerde boven het nog langer verblijven in een Amerikaanse cel) alswel de arrogantie van de Verenigde Staten was aanleiding tot furieuze protesten. Voor de Amerikaanse ambassade in Moskou verbrandden jongeren de Amerikaanse vlag. "Het is een schande dat Washington Borodins diplomatieke status en immuniteit niet erkent", zei één van de organisatoren. Tegelijkertijd arriveerde in Moskou een trein vanuit de Siberische stad Irkoetsk met 20.000 handtekeningen van 'gewone burgers' die Borodins directe vrijlating eisten.




 


di 3 april 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.