Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  LET OP: MOET MEE aangevuld met reacties van Hein Verbruggen en Anton Geesink.c.t. 'Mister Proper' kandidaat voorzitterschap IOC

Van onze Telesportredactie

   
 

BRUSSEL - De Belgische arts Jacques Rogge heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van het Internationaal Olympisch Comité. Op 13 juli valt tijdens het IOC-congres in Moskou de beslissing over de opvolging van de 81-jarige Juan Antonio Samaranch als hoogste sportbaas.

Rogge is de vierde persoon die zich kandidaat stelt voor de aanstaande vacature. De Hongaar Pal Schmitt, de Zuid-Koreaan Kim Un-Young en de Amerikaanse Anita Defrantz gingen de inwoner van Gent al voor. Ook de Canadees Dick Pound zal zich voor de sluitingstermijn van 10 april vermoedelijk nog kandidaat stellen.

Zonder twijfel is Jacques Rogge een belangrijke kanshebber voor het voorzitterschap, meent ook het Nederlandse IOC-lid Anton Geesink. Hij heeft vrijdag in Utrecht een onderhoud met de Belg over diens kandidatuur. "De kandidaten sturen hun geloofsbrieven rond naar de andere IOC-leden. Van Anita Defrantz heb ik ze al ontvangen, die zagen er prachtig uit. Rogge zal zijn gesprek met mij gebruiken om zijn geloofsbrieven eventueel aan te passen", vermoedt Geesink.

De oud-judoka wil nog niet zijn voorkeur voor één van de kandidaten uitspreken. "Maar het spreekwoord 'een goede buur, is beter dan een verre vriend' bestaat natuurlijk niet voor niets. Doorslaggevend moeten echter iemands kwaliteiten zijn. Ik zou Jacques Rogge tekort doen als ik op hem zou stemmen, omdat het zo'n fijne vent is. Wat me vooral in hem aanspreekt is dat hij een man is met hart voor de sport. Hij heeft aan diverse Olympische Spelen deelgenomen en voelde zich na zijn carrière moreel verplicht zijn kennis en ervaring beschikbaar te stellen aan de toekomst. Zo zit ik ook in mekaar."

De 58-jarige Belg, die vanwege zijn zeer fanatieke strijd tegen doping in de sport ook wel 'Mister Proper' wordt genoemd, nam als zeiler deel aan drie Olympische Spelen (in '68, '72 en '76). Voorts was hij tienvoudig rugby-international. Vanaf 1980 leidde hij meerdere malen de Belgische delegatie voor de Olympische Spelen. In 1989 werd hij voor twee jaar voorzitter van het Belgische Olympische Comité (BOIC). De laatste jaren was hij lid van het machtige uitvoerend comité van het IOC. De perfect vijftalige Rogge is momenteel orthopedisch chirurg en sportarts in Gent.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.