Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Krajicek opnieuw onder het mes

door Jon Visbeen

   
 

AMSTERDAM - Richard Krajicek ondergaat eind deze week een nieuwe operatie. Nadat de behandelingen van zijn gekwetste rechterelleboog niet het gewenste resultaat opleverden, besloot de bijna radeloze tennisprof tot een nieuwe medische ingreep. Krajicek wordt in de Verenigde Staten (in de buurt van Washington) geopereerd door de Amerikaanse arts Nirschl, die gespecialiseerd is in aandoeningen als tennisarm en golfelleboog.

Begin volgende week keert hij terug naar Nederland. Het herstel zal minimaal vier maanden vergen.

Nadat de Muiderberger tot vier keer toe zijn rentree diende uit te stellen, begreep hij dat er iets moest gebeuren. Na overleg met zijn begeleidingsstaf besloot hij tot de ingreep. Duidelijk is wel, dat zijn imposante, maar met blessures doorspekte carrière aan een zijden draad hangt. Woordvoerder Cees van Veen: "Er waren geen andere opties meer voor handen. Er moest iets gebeuren, want de elleboogblessure bleef zich voortslepen. In Amerika hebben de artsen meer ervaring met dergelijke blessures. Die komen in het honkbal geregeld voor. Vandaar dat hij deze stap heeft gezet."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 10kb)
Het leven lacht Richard Krajicek al geruime tijd niet toe.
Van Veen verklaarde, dat Krajicek een enorme mentale klap heeft moeten verwerken. "Het is niet anders. Wil hij kunnen terugkeren op het hoogste niveau, dan moet hij dit er voor over hebben. Hij had geen keuze." Krajicek probeerde het twee weken geleden tijdens het Masters Series toernooi in Indian Wells in een dubbelpartij met Sjeng Schalken. Maar serveren kon of wilde de ex-Wimbledonkampioen (1996) niet voluit. Na die wedstrijd speelde het gewricht weer op. Uit MRI-onderzoek is gebleken, dat ook een pees aan het gewricht is ingescheurd en dat operatief ingrijpen noodzakelijk was. Krajicek hoopt vlak voor de US Open (eind augustus) zijn rentree te kunnen maken.

Hij haakte af voor het Masters Series evenement in Miami, dat momenteel aan de gang is en is uiteraard ook niet beschikbaar voor het Davis-Cupduel tegen Duitsland, dat van 6 tot en met 8 april in Den Bosch wordt gehouden. Tjerk Bogtstra, interim-captain van het Levob Davis-Cupteam, besloot overigens geen vervanger voor Krajicek aan te wijzen. Hij gaat de strijd tegen de Duitsers aan met hetzelfde kwartet (Schalken, Sluiter, Siemerink en Haarhuis) als waarmee hij Davis-Cuphouder Spanje begin februari in Eindhoven op de knieën dwong.

Bogtstra was teleurgesteld, maar voelde vooral mee met de voormalige kopman van Nederland. "Komt Krajicek ooit nog aan tennissen toe? Deze drastische beslissing van hem was in elk geval noodzakelijk om een kans op voortzetting van zijn loopbaan te behouden. Ik weet, dat spelers als Arthurs en Martin met dezelfde problemen te maken hebben gehad, in Amerika zijn geopereerd en na lange tijd toch weer op niveau konden terugkomen. Aan die wetenschap moet Krajicek zich vastklampen."

Bogtstra reisde gisteren vanuit Miami met gemengde gevoelens terug naar Nederland. Alleen Jan Siemerink kon wedstrijdritme opdoen. Hij speelde in totaal vier partijtjes, de kwalificatieronden meegerekend. De anderen gingen vroegtijdig af door de zijdeur. "Een goede generale voor de Davis Cup is het niet geweest, maar aan de andere kant hecht ik daar niet zoveel waarde aan. Het zou prettig zijn geweest als Schalken en Sluiter wat meer partijen hadden gespeeld, maar een landenwedstrijd is toch weer iets heel anders. Dan spelen andere krachten een rol."

Bogtstra was onder de indruk geraakt van David Prinosil, die Greg Rusedski in Miami moeiteloos aan de kant zette. Maar ook de Tilburgse coach weet, dat Prinosil waarschijnlijk alleen in het Duitse dubbelspel in actie komt tegen Oranje. Tommy Haas en Nicolas Kiefer, die de singles voor hun rekening zullen nemen, hadden hem niet kunnen imponeren. "Maar nogmaals, een Davis-Cupwedstrijd is een fenomeen op zich. Ik verbind niet te veel conclusies aan wat ik in Miami heb gezien."
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.