Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Chipsector onder vuur

Van een onzer verslaggevers

   
 

NEW YORK - Op Wall Street gingen de toonaangevende aandelenindices gisteren voortvarend van start. Een winstwaarschuwing van halfgeleiderproducent PMC-Sierra gooide in de techhoek in ieder geval roet in het eten. De Dow Jones-index eindigde uiteindelijk 182,75 punten (1,9%) hoger op 9687,53; de Nasdaq Composite leverde 10,01 punten (0,5%) in op 1918,67.

"De koersen schommelen en veel meer is er ook niet over te zeggen", merkte een handelaar op. Van een trend naar boven zou pas sprake zijn als de Dow Jones-index er in slaagt om opnieuw de 10.000-puntengrens te slechten en de Nasdaq het niveau van 2300.

Vooral in de halfgeleider-sector vielen gisteren de klappen. Texas Instruments was met een verlies van $2,31 op $36,50 één van de grootste verliezers. Vooral producenten van halfgeleiders die gebruikt worden in de communicatie-technologie lager onder vuur.

Aanleiding daarvoor waren twee winstwaarschuwingen. Allereerst maakte PMC-Sierra (-$1,67 op $32,26) bekend dat omzet en winst over het eerste kwartaal lager uit zullen komen dan aanvankelijk verwacht. PMC-Sierra voorziet nu een winst per aandeel van twee à drie dollarcent, waar analisten twaalf dollarcent in de boeken hadden staan.

Branchegenoot Conexant Systems (-$5/8 op $10,50) deed daar nog een schepje bovenop, door bekend te maken dat de omzet in het tweede kwartaal 35 à 40% lager uit zal komen dan eerder nog werd aangenomen. Het verlies per aandeel zal dan ook niet uitkomen op 24 dollarcent, zoals analisten verwachtten, maar op 35 à 40 dollarcent, aldus Conexant.

PMC-Sierra maakte naast de winstwaarschuwing voor het eerste kwartaal ook het verlies van 230 arbeidsplaatsen bekend.

Sillicon Valley Group (+$3/8 op $29,75) waar het Nederlandse ASM Lithography een oogje op heeft gaf een bescheiden omzetwaarschuwing. In de drie maanden eindigend op 31 maart zullen de orders tien à twintig procent achterblijven bij de voorgaande kwartalen, aldus SVG.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.