Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Adviseurs opgeroepen in
voorkenniszaak Content

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren enkele externe adviseurs van uitzendconcern Content opgeroepen om te getuigen over hun lezing van de uitgifte van personeelsopties in 1999. Zij moeten helderheid komen verschaffen over de tegenstrijdige verklaringen die bestuurders van Content hierover hebben afgelegd. De ex-top van het concern word vervolgd wegens handel met voorkennis.

Voormalig president-commissaris Arie Maas van Content vertelde de rechtbank nooit opdracht te hebben gegeven voor de inkoop van eigen aandelen ter afdekking van de personeelsopties. De inkoop van aandelen, aan de vooravond van de overname door het Belgische uitzendconcern Creyf's in 1999, vormde de aanleiding voor de vervolging van de ex-top van de uitzendketen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 12kb)
Arie Maas. (Foto: ANP)
In eerdere verklaringen had Maas momenteel commissaris bij bedrijven als KLM en Heineken gesteld dat hij zich niets van het gebeurde kon herinneren. Ex-bestuurders Fred van Male en René Krijt, samen met de president-commissaris verdachten in de voorkenniszaak, beweren dat het juist Maas was die het idee opperde om aandelen te kopen. Maar Maas wuift hun bewering weg: "Dat kan ik me niet herinneren en daar had ik bovendien helemaal geen mandaat voor".

In de rechtbank voltrok zich zodoende een vermakelijk spelletje zwartepieten. De ex-directie schoof zoveel mogelijk schuld af op hun toenmalige externe adviseurs en Maas, terwijl de laatste zichzelf vrijpleitte door zich telkens van cruciale beslismomenten weinig te herinneren.

Volgens Van Male en Krijt verkoos juist Maas inkoop boven de eerder voorgenomen uitgifte van nieuwe aandelen. Op die manier zou Creyf's na de overname niet voor extra kosten komen te staan. De president-commissaris hoefde niet op tegenwerpingen van zijn directie te rekenen. Krijt: "Maas zwengelde de discussie aan over de inkoop van aandelen. That was good enough for me". Van Male: "We hadden alle vertrouwen in Maas. De man had al tientallen overnames van deze omvang achter de rug. Wij kwamen op dat gebied pas kijken."

Tijdens de rechtszitting bleek telkens dat het in feite de president-commissaris was, die de touwtjes in handen had bij Content. Officier van justitie Henk de Graaff meende zelfs dat Maas daarbij zijn boekje ver te buiten ging, door op te treden als toezichthouder en bestuurder tegelijk.

Ook bleek tijdens de zitting dat het in 1999 een chaos was in de top van het uitzendconcern. Zo bleek in de jaarrekening over 1998 een depot van 53.000 eigen aandelen geheel over het hoofd gezien. Schuld hieraan had een extern accountant van KPMG, die financieel directeur Krijt verving tijdens diens hernia-operatie. Als gevolg van deze fout werden er veel te veel aandelen voor de optieregeling ingekocht. Krijt: "Een pikant detail is dat dezelfde accountant momenteel mijn oude functie vervult bij Creyf's".

De verdachte bestuurders deden hun best om de rechtbank te overtuigen dat de korte tijd die de voor opties in aanmerking komende managers van Content hadden om te beslissen over deelname aan de optieregeling niets te maken had met de spoedige overname door Creyf's. Een deel van de verdenking van handel met voorkennis bleek op deze korte beslistijd gebaseerd, aangezien de overname direct daarna bekend gemaakt zou worden, met een gegarandeerde koersstijging als gevolg. Volgens Krijt kwam de korte beslistijd uit de koker van een fiscaal adviseur van Content, die bovendien niets van de aanstaande overname afwist.

Morgen wordt de zaak tegen de Content-top voortgezet. ARIE MAAS 21.3... nooit opdracht gegeven tot inkoop aandelen ... FOTO:ANP.




 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.