Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN Telecom behaalt pas
in 2003 weer nettowinst

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - KPN Telecom verwacht nog twee jaar in de rode cijfers te verkeren. Het concern sloot vorig jaar af met een verlies van EUR626 miljoen, tegenover een nettowinst van EUR828 miljoen in 1999. Om de totale schuldenlast van EUR21,9 miljard aan te pakken, gaat het een groot aantal niet-kernactiviteiten afstoten. Deze uitverkoop moet minimaal EUR5 miljard opleveren.

Bestuursvoorzitter Paul Smits rekent er op dat KPN binnen een halfjaar al EUR1 tot 1,5 miljard zal ontvangen uit de verkoop van bedrijfsonderdelen. De meeste deelnemingen van KPN in landen buiten de Benelux en Duitsland worden verkocht. Het concern overweegt ook in Nederland bedrijfsonderdelen van de hand te doen. Waarschijnlijk verkoopt KPN eveneens een deel van zijn gebouwen.

Het aantal medewerkers van KPN wordt tot 2003 met 8000 personen ingekrompen tot circa 26.000. Het concern probeert gedwongen ontslagen te voorkomen. Daarom is er ook geen voorziening genomen voor een sociaal plan. Inmiddels zijn al 1200 medewerkers door natuurlijk verloop vertrokken bij KPN. Deze reorganisatie moet vanaf 2003 een jaarlijkse besparing van EUR700 miljoen opleveren.

De maatregelen zijn nodig, omdat KPN zich vorig jaar enorm in de schulden heeft gestoken met de aankoop van umts-frequenties (EUR9 miljard) en de overname van het Duitse mobiele telecombedrijf E-Plus (EUR9,1 miljard). Voor de aanleg van umts-netwerken rekent het concern op een extra uitgave van circa EUR5 miljard. Door deze investeringen is de schuldenlast opgelopen tot EUR21,9 miljard.

Voor de gezaghebbende bureaus Standard & Poor's en Moody's is de hoog opgelopen schuld van KPN reden geweest om de kredietwaardigheid te verlagen van een A- naar een B-status. Daardoor is het voor het telecomconcern flink duurder geworden om geld te lenen. KPN wil uiterlijk eind 2003 weer beschikken over een A-status.

De rente op de miljardenschuld en de afschrijving van goodwill op de overname van E-Plus hebben vorig jaar zwaar gedrukt op de resultaten van KPN. Het concern stelt zelf overigens een nettowinst van EUR1,87 miljard te hebben geboekt. Maar daarbij is de deelneming van het Japanse NTT Docomo in KPN Mobile meegerekend. Zonder deze eenmalige bate leed KPN honderden miljoenen verlies.

Ondanks de sombere toestand waarin KPN verkeert, wilde Smits gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers niets weten van een mogelijke ondergang van zijn onderneming. In vermoedelijk de belangrijkste toespraak van zijn loopbaan beet de topman behoorlijk van zich af. "De omslag op de beurs heeft KPN hard getroffen", zei hij. "Maar van bezwijken is absoluut geen sprake. Het zijn juist de sterke schouders die de zware last kunnen dragen."

Smits wees op positieve ontwikkelingen binnen zijn bedrijf. Zo heeft de omzet van KPN zich vorig jaar bijvoorbeeld boven verwachting ontwikkeld met een toename van 48% tot EUR1,87 miljard. Deze groei komt met name door toenemend internetgebruik via het vaste telefoonnet. Voor dit jaar gaat KPN uit van een omzetgroei van 10 tot 15%.

Ondanks de malaise houdt Smits er aan vast dat KPN een leidende telecomonderneming in de Benelux en Duitsland moet zijn. Positief voor KPN is dat aan de prijzenslag op de Duitse mobiele telecommarkt een einde lijkt te zijn gekomen. De Duitse KPN-dochter E-Plus heeft daardoor het afgelopen kwartaal verloren marktaandeel kunnen terugwinnen. Het aandeel van E-Plus op de Duitse mobiele telefoniemmarkt is gestegen van 15% naar 17%.

Smits weerspreekt geluiden dat umts gedoemd is te mislukken door de hoge bedragen die telecomconcerns aan abonnees moeten gaan vragen om de dure vergunningen terug te verdienen. Volgens hem moet de investering van KPN in umts (circa EUR15 miljard) worden uitgesmeerd over vijftien tot twintig jaar.

"Dan heb je het over EUR1 miljard aan kosten per jaar. Afgezet tegen onze klantenbasis van 20 miljoen personen kost dat een abonnee per maand EUR5", zei hij. "Dat is een tientje. Dat zijn drie tot vier pilsjes. Of een middagje parkeren in de grote stad. Al met al vind ik dat geen waanzinnig bedrag voor umts."

Smits gaat er nog steeds van uit dat KPN Mobile dit jaar naar de beurs gaat. "U hoeft mij natuurlijk niet uit te leggen dat het huidige beurssentiment erg slecht is. Maar vorig jaar heeft geleerd dat het sentiment ook weer snel kan omslaan. Daarom hebben we onze voorbereidingen getroffen. Als het klimaat op de beurs verbetert, zijn we er klaar voor."




 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.