Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Merien en Ilse gaan scheiden

Van een onzer verslaggevers

   
 

EINDHOVEN - Merien ten Houten, oprichter van Ilse Media, treedt per 2 april af als topman van Nederlands grootste internetuitgever. Ondanks zijn jeugdige leeftijd 29 jaar houdt hij het voor gezien. De snelle veranderingen binnen het bedrijf groeiden Ten Houten boven het hoofd.

"In korte tijd verachtvoudigde het aantal werknemers tot 130 man", legt hij uit. Ten Houten geeft ruiterlijk toe dat het aansturen van mensen hem niet echt ligt. "Ik laat het management graag aan iemand anders over."

Duidelijke plannen voor de toekomst ontbreken. "Ik ga graag spelen met nieuwe technologie", zegt de man die Ilse in 1995 met subsidie van de Technische Universiteit Eindhoven opzette. Vorig jaar nam het uitgeversconcern VNU een meerderheidsbelang van 58,7% in de meest gebruikte zoekmachine van Nederland.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 7kb)
Merien ten Houten, oprichter van Ilse Media.
Ten Houten en mede-oprichter Robert Klep mochten zich op papier multimiljonair noemen. Hoewel nooit bekend is geworden hoeveel VNU hen heeft betaald, werd hun aandelenpakket door de afdeling aandelenresearch van ABN Amro vlak voor de transactie nog gewaardeerd op ƒ80 miljoen de man.

Net zoals zoveel andere jonge internetondernemers heeft Ten Houten voor een vrij leventje gekozen, nadat zijn financiële toekomst was verzekerd. Hij vindt zich niet te jong voor een commissariaat. Naast dit commissariaat krijgt Ten Houten de rol van adviseur bij een aantal projecten binnen het bedrijf.

Zijn opvolger wordt Robert Ranzijn, die ook de overeenkomst met VNU tot stand bracht. Voordat Ranzijn bij Ilse Media in dienst trad, was hij financieel directeur van Nedgraphics. Daar begeleidde hij de beursgang. Het was de bedoeling dat Ranzijn dit kunstje bij Ilse te herhalen. Maar het verslechterde beursklimaat maakt het VNU voorlopig onmogelijk het internetbedrijf als aparte onderneming naar de beurs te brengen. Daarnaast krijgt Ilse als zoekmachine harde concurrentie van Lycos.nl en Google.

De Ilse Media Groep is exploitant van de centrale websites Ilse en Startpagina, alsmede sites zoals Nu.nl en VrouwOnline.nl. Ook alle VNU tijdschriften-sites zoals Panorama, VT Wonen en Libelle vallen hieronder. MERIEN HOUTEN ... multimiljonair ...
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.