Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Handel in varkens opnieuw
gestaakt na snelle daling

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De handel in varkenstermijncontracten en -opties op de Euronext Agrarische Termijnmarkt is gisteren wederom een half uur stilgelegd. De prijzen van de contracten gingen ruim 10% naar beneden. De ingreep was nodig om de oververhitte beurs even op adempauze te laten komen.

Op de Agrarische Termijnmarkt worden contracten afgesloten voor de aan- en verkoop van vleesvarkens, biggen en vlees. In een overeenkomst wordt het recht vastgelegd op een bepaalde datum een bepaald product te kopen of te verkopen. Deze opties en futures kunnen tussentijds worden verhandeld.

Toen de handelsstop om kwart over een werd opgeheven, veerde de beurs weer iets op, om daarna weer licht te dalen.

Het gebeurt zelden dat de handel op de varkenstermijnmarkt stop wordt gezet. De mkz-crisis heeft al echter twee keer eerder voor een onderbreking gezorgd. Vorige week woensdag stortten de prijzen ook drastisch in, waarna de handel twee keer een half uur stil lag.

"Er is sprake van een crisis", zegt handelaar Martin de Rooy van handelshuis AOT Proterma. "Nu de grenzen dicht zijn valt er weinig te verhandelen."

De varkenstermijnmarkt is in grote mate afhankelijk van de export. "De zelfvoorzieningsgraad is nu 300%. Dit betekent dat de boeren drie keer zoveel produceren dan er verhandeld kan worden. Normaal is het geen ramp, maar nu kunnen de boeren hun handelswaar niet kwijt".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
De handel in varkenstermijncontracten is gisteren een half uur stilgelegd. (Foto: Eigen foto)
Het gevolg is ingrijpend. Vorige maand maakte de handel in varkensvlees een sterke prijsstijging mee. De prijs bereikte toen zijn hoogste punt van EUR1,90 per kilo. Nu krijgen handelaren slechts EUR1,12. Dit is een daling van ruim 40%.

Zolang de export van varkens stil ligt vreest De Rooy dat de crisis nog aanhoudt. "Als het uitvoerverbod echter wordt opgeheven, dan zullen de prijzen weer stijgen", verwacht de handelaar. Maar op welke termijn dit gebeurt, is nog maar de vraag.

Een prijsdaling kent zowel winnaars als verliezers. Handelaren die tijdens de piekdagen hun contracten hebben verkocht, kunnen deze nu tegen een zeer lage prijs weer terugkopen. Zij maken dus flinke winst.

Er zijn ook echter boeren waarvan de varkens zijn afgemaakt en die op termijn moeten leveren aan de koper. Als de mkz-crisis aanhoudt, zitten deze boeren met de gebakken peren, want leveren is voor hen onmogelijk. Zij zullen toch op één of andere manier aan deze verplichting moeten voldoen.

Zie verder pagina 29

• Zolang de export van varkens stil ligt, zal de crisis op de termijnmarkt aanhouden. FOTO: THEO TERWIEL




 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.