Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPN-cijfers vallen goed
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse effectenbeurs is de week veelbelovend begonnen. In navolging van de hogere slotkoersen op Wall Street vrijdag steeg de AEX-index met 20,13 punten tot 549,55, een winst van 3,8%. De meeste Europese beurzen deelden in de feestvreugde. Of de trend definitief gekeerd is, durfden handelaren echter nog niet te voorspellen.

"Er is iets meer vertrouwen. Maar of de stijgende lijn de hele week kan worden vastgehouden, is geheel afhankelijk van trend op de Amerikaanse beurzen", aldus één van hen.

KPN profiteerde flink van de positieve stemming. Het telecomconcern kwam gisteren met de jaarcijfers en die vielen de beleggers mee. Het aandeel klom na bekendmaking met 5,4% tot EUR11,64. Het aandeel sloot uiteindelijk 4,98% hoger op EUR11,60.

KPN presenteerde een winst over het vorige jaar van EUR1,87 miljard. Dat was echter inclusief een boekwinst van EUR2,3 miljard door de verkoop van 15% in dochterbedrijf KPN Mobile aan het Japanse NTT Docomo. Zonder die boekwinst zou het telecomconcern een verlies hebben geschreven van EUR626 miljoen.

De telecom- en technologieaandelen die de afgelopen weken zware klappen opliepen, trokken gisteren de kar, met Versatel als uitzondering. Dit telecomconcern leverde 3,82% in en sloot op EUR6,05. Het aandeel werd verwijderd uit de telecom-modelportfolio van Morgan Stanley Dean Witter. "De markt twijfelt er aan of Versatel het alleen wel zal redden", aldus een analist. Verder waren de defensieve waarden de voornaamste verliezers. Zo moest DSM 1,64% terug tot EUR39,55. Ook handelshuis Buhrmann leverde meer dan 1% in en sloot op EUR25,65.

De financiële waarden waren de absolute winnaars. ABN Amro schoot omhoog met 5,73% tot EUR20,86 en Fortis spande met een koersstijging van 9,53% tot EUR29,30 de kroon. Het gerucht dat bankverzekeraar Aegon geïnteresseerd zou zijn in de levensverzekerings- en vermogensbeheertak van Royal & Sun gaf het aandeel een duwtje in de rug. Maar er is nog een kaper op de kust. Ook Allianz zou interesse hebben. De beurswaarde van Aegon steeg met 3,44% tot EUR32,75 per aandeel.

Ook ING liep in de kijker. ING zou met het Britse Alchemy Partners onderhandelen over de verkoop van zijn 78%-belang in het Britse effectenbedrijf William de Broe. Naar verluidt zou Alchemy Partners daar £100 miljoen voor over hebben. De koers van ING steeg met 5,03% tot EUR70,43.

De in uitstel van betaling verkerende elektronische uitgever AND maakte bekend dat twee dochters failliet zijn verklaard. Het gaat om AND Data Solutions en AND Software. Het is de bedoeling dat Roosland Beheer de activiteiten van deze werkmaatschappijen overneemt en een faillissement moet dat vereenvoudigen. Het aandeel AND sloot onveranderd op EUR0,20.

Tot de sterke stijgers behoorden ook elektronicaconcern Philips (+7% tot EUR32,70) kabelaar UPC (3,76% tot EUR7,46) en luxe-goederenconcern Gucci (8,1% tot EUR96,75). De Commerzbank geeft het advies Philips-aandelen te kopen. Het elektronicaconcern gaf anderhalve week geleden een winstwaarschuwing af, maar volgens de Commerzbank zijn de vooruitzichten op de lange termijn goed.

KSI kwam gisteren ook met jaarcijfers. Het verlies van EUR1,8 miljoen viel beleggers mee. Het aandeel veerde 10,3% op tot EUR1,60. Een jaar geleden boekte het ict-concern nog een winst van EUR2,4 miljoen. Het bedrijf denkt in dit jaar weer zwarte cijfers te schrijven.

Internetinvesteerder Newconomy profiteerde opmerkelijk van het nieuws dat de logistieke dienstverlener A.L.S. als eerste bedrijf van de Newconomy-participatie over de kop is gegaan door een gebrek aan financiering. Het aandeel Newconomy steeg met 53,33% tot EUR1,15.

Onder de midkappers was Landis veruit de grootste stijger. Het aandeel knalde met 16,35% omhoog tot EUR9,25. Ook BESI (+8,97%) en Draka (+7,7%) noteerden fors hoger. Tot de dalers behoorden Wessanen (-0,81% tot EUR12,25) en CSM (-0,2% tot EUR24,85). De Midkap-index sloot 16,84 punten hoger op 564,45.

Deze week zullen alle ogen gericht zijn op de Europese Centrale Bank (ECB). Aanstaande donderdag zal de ECB zich buigen over een eventuele renteverlaging. Hoewel de ECB steeds meer lijkt te neigen naar een renteverlaging verwacht Effectenbank Stroeve dat het besluit pas in het tweede kwartaal zal vallen.

Morgen komt Wolters Kluwer met jaarcijfers. Analisten zijn verdeeld over de waardering van het fonds. Er wordt een lagere winst per aandeel verwacht van EUR1,44 tegen EUR1,48 over 1999. Van der Hoop Effektenbank adviseert beleggers echter het aandeel vast te houden, terwijl Insinger de Beaufort stelt dat het beter is het aandeel van de hand te doen. Het aandeel Wolters Kluwer was gisteren in elk geval in trek. Het aandeel sloot 4,3% hoger op EUR23,41.

Marjan van Beuningen 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.