Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Geen jaar respijt voor uitlevering Milosevic

Van onze correspondent

   
 

BOEDAPEST - De hoofdaanklager bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, Carla del Ponte, heeft gisteren ten stelligste ontkend dat de Joegoslavische en Servische regeringen een jaar lang niet onder druk zullen worden gezet om Slobodan Milosevic uit te leveren.

Del Ponte reageerde daarmee in de Bosnisch-Servische hoofdstad Banja Luka op beweringen van de Servische minister van Justitie, Vladan Batic, dat zij hem een jaar respijt heeft gegeven om Milosevic uit te leveren.

Batic gisteren: "Ik heb gezegd, je kunt geen tijdslimieten stellen en ons chanteren. Laat ons twee jaar met rust en het antwoord was, één jaar."

Op haar beurt zei Del Ponte gisteren "niet over de bevoegdheid te beschikken tijd te geven voor de arrestatie van iemand. Als een aanklager vraag ik om onmiddellijke arrestatie. Dat is mijn verzoek."

Sinds de val van Milosevic in oktober vorig jaar proberen de nieuwe pro-westerse machthebbers in Belgrado, aangevoerd door de nieuwe Joegoslavische president Vojislav Kostunica, de uitlevering van de ex-dictator te vermijden. Kostunica vreest voor grote onrust in de voornaamste deelrepubliek van Joegoslavië, Servië, indien Milosevic naar Den Haag wordt gestuurd.

In Belgrado wordt momenteel een proces tegen Milosevic voorbereid. Daarbij zal hij niet worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, zoals door het VN-tribunaal, maar wegens corruptie en machtsmisbruik. Niettemin hebben de Servische en Joegoslavische regering inmiddels besloten om gezochte niet-Joegoslavische verdachten uit te wijzen. Dat is vorige week gebeurd met de Bosnische Serviër Milomir Stakic.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.