Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Duitse vrees voor
veldslag om kerntrein

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Duizenden demonstranten tegen kernenergie willen vandaag en morgen met alle mogelijke middelen voorkomen, dat een transport van atoomafval uit het Franse La Hague de speciale opslagplaats in het Duitse Gorleben bereikt.

De motivatie van de tegenstanders wordt extra geprikkeld doordat de Groenen als regeringspartij in Berlijn voor het eerst medeverantwoordelijkheid dragen voor het radioactieve transport.

Een politiemacht van meer dan twintigduizend man staat langs de route klaar om het verzet te breken, maar de vrees dat Duitsland een inmiddels traditionele veldslag niet meer kan ontkomen, groeit met het uur. Ook in 1997 kwam het tot ongeregeldheden en moesten duizenden demonstranten van het spoor worden gedragen, onder wie destijds ook Jürgen Trittin, de huidige minister van Milieu.

Dit keer behoort zelfs regelrechte terreur tot de gevreesde mogelijkheden. Na het akkoord tussen de rood-groene overheid in Berlijn en de energiesector over het uitschakelen van de kerncentrales in ruim dertig jaar tijd, is er binnen linkse actiegroepen sprake van gevaarlijke radicalisering. De groeiende geweldbereidheid heeft zich de afgelopen dagen vooral gemanifesteerd tegen eigendommen van de Deutsche Bahn, het spoorwegbedrijf dat bij het gevaarlijke vervoer is betrokken.

Ongeveer duizend demonstranten slaagden er gistermiddag in de politiekordons te doorbreken en ketenden zich bij Lüneburg vast aan het spoor. De demonstranten voerden spandoeken mee met teksten als 'Atoomenergie, nee dank' en 'Atoomakkoord is flauwekul'. Nabij Nahrendorf werden zeker 35 demonstranten door de politie aangehouden.

Een poging van Claudia Roth, de nieuwe partijvoorzitter van de Groenen, om afgelopen weekeinde bij de demonstranten enig begrip te kweken voor de positie waarin de jonge regeringspartij is terechtgekomen, liep uit op een fiasco. De politica werd getrakteerd op een fluitconcert en als verraadster aan eigen principes in de hoek gezet. De basis van de Groenen is weggevallen in dit gebied. Uit protest tegen de landelijke koers hebben zeven politieke vertegenwoordigers hun functies neergelegd.

Rond afgelopen middernacht rolden de zes container-wagons (de zogenoemde castoren) ten noorden van Straatsburg de bondsrepubliek binnen. Tegen de avond wordt het omstreden transport bij Dannenberg in de deelstaat Nedersaksen verwacht.

Van hieruit worden de containers met radioactief afval op diepladers gezet, zodat zij over de weg kunnen worden getransporteerd naar Gorleben, dat twintig kilometer verderop ligt. In een ondergrondse ruimte is voor een periode van veertig jaar een voorlopige rustplaats gereserveerd voor 420 castoren.

In het Franse La Hague en het Britse Sellafield staan nog honderden Duitse atoomcontainers op transport naar Gorleben te wachten. Duitsland is verplicht om het afval van het in Frankrijk en Groot-Brittannië opgewerkte radioactieve materiaal terug te nemen.

De prestigestrijd tussen de Duitse staat en de demonstranten kost de belastingbetaler ondertussen een waar vermogen. Alleen in de deelstaat Nedersaksen, waarin Gorleben ligt, staat voor de politie-inzet van vandaag en morgen een bedrag van ruim twintig miljoen gulden op de begroting.




 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.