Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Opzet in spel bij
schoolbrand Kenia

Van onze correspondent

   
 

NAIROBI - Een brand die gisternacht 58 tienerjongens het leven kostte in de Keniase plaats Machakos, is waarschijnlijk aangestoken. Een jongen die de ramp overleefde zei dat hij 's nachts een vloeistof over de vloer zag lopen. Anderen spraken over een benzinelucht in de slaapzaal van de kostschool.

Om half twee 's nachts ging een van de jongens uit de zaal naar de leiding om te klagen over benzinestank in de slaapzaal, waar op dat moment 130 kinderen lagen te slapen. Tien minuten later, toen de jongen met een leraar terugkwam, stond de zaal in brand en was de voordeur ineens op slot.

De Keniase president Moi, die gisteren overhaast naar de rampplaats reisde, zei dat 'de deur open had moeten zijn'. Als dat het geval was geweest hadden de kinderen kunnen ontsnappen, aldus Moi. Er komt een onderzoek naar de oorzaak van de brand door een speciaal rechercheteam.

Het is de dodelijkste brand van de afgelopen decennia in Kenia. Het dodental kan nog oplopen, omdat van de 28 gewonden er velen ernstig aan toe zijn.

Enkele leraren zeiden gisteren dat ze oudere studenten ervan verdenken de brand te hebben gesticht. Vorig jaar werden 117 van 128 kandidaten uit de oudste groep geschorst wegens spieken bij het examen voor wiskunde. Een deel van de geschorste studenten was daarover zo woedend, dat ze probeerden de jongere leerlingen tevergeefs over te halen mee te doen met rellen op de school.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.