Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuwe verklaringen tegen
dader van vuurwerkramp

Van onze correspondent

   
 

ENSCHEDE - Twee nieuwe getuigen hebben belastende verklaringen afgelegd tegen André de V. (33), de man die er door justitie van wordt verdacht de brandstichting op zijn geweten te hebben die de Enschedese vuurwerkramp inleidde.

Volgens de nieuwe getuigen, kennissen van de verdachte, zou De V. al tijdens de jaarwisseling hebben aangekondigd dat de vuurwerkopslag S.E. Fireworks "binnenkort de lucht in gaat". Het OM in Almelo heeft gisteren laten weten dat de nieuwste ontwikkeling aanleiding zijn enkele getuigen nog eens te horen.

Doodsbang

De twee waren eerder al door de politie benaderd, maar zwegen toen. Ze zijn nu alsnog naar de Enschedese advocaat mr. Robert Speijdel gestapt omdat ze, aldus de Twentse strafpleiter, werden gekweld door hun geweten. Ook durfden ze niet eerder naar buiten te treden omdat ze doodsbang zijn voor kickbockser De V.

Eerder al verklaarde gedetineerde Frits N., eveneens een cliënt van mr. Speijdel, dat André de V. onder de douche in het huis van bewaring tegenover hem zou hebben bekend de brand te hebben aangestoken.

Volgens een van de nieuwe getuigen zou De V. tijdens de jaarwisseling over S.E. Fireworks tegen hem hebben gezegd: "De mensheid heeft daar n grote bom gemaakt en die gaat binnenkort de lucht in."

De tweede getuige verklaart dat hij De V. een week na de ramp op een verjaardagsfeestje tegenkwam. De V. zou toen hebben gezegd dat een reeks brandstichtingen in Enschede en de vuurwerkramp het werk waren van één persoon. Al filosoferend dat de dader van de brand bij S.E. Fireworks enorm geschrokken moest zijn van de catastrofale gevolgen, zou De V. koelbloedig hebben gezegd: "Oh nee, er gaat nog veel meer de lucht in."

Autobranden

Bovendien zou volgens de eerste getuige De V. tegenover hem hebben bekend verantwoordelijk te zijn voor een reeks autobranden. Dit deed hij via een briefje dat hij bij hem in de bus gooide.

Daarbij onthulde De V. dat hij gebruik had gemaakt van een drinkbus van een racefiets met daaraan een slangetje, waarmee hij benzine via de portieren in wagens spoot. Volgens mr. Speijdel betreft het hier daderinformatie, waarmee justitie de uitlatingen van de getuigen kan toetsen.

Volgens mr. Speijdel leveren de jongste getuigenverklaringen keihard bewijs op tegen De V.: "Ze hebben het immers rechtstreeks uit zijn mond gehoord." De raadsman noemt het opvallend dat De V. inmiddels meermalen spontane bekentenissen heeft gedaan: "Hij kickt dus als vermoedelijke pyromaan niet alleen op de brandstichtingen, maar ook is hij er kennelijk erg trots op."

Gestoord

Speijdel houdt er dan ook rekening mee dat De V. geestesgestoord is en dat sensatiezucht zijn motief is.

"Psychiatrisch onderzoek zal dat uit moeten wijzen. Opvallend is wel dat De V. in Enschede voortdurend opschepte over zijn betrokkenheid bij geweldsmisdrijven. Ooit vertelde hij dat hij na liquidaties in de drugscene lijken in zijn kofferbak had vervoerd. Het kan erop duiden dat hij een fantast is, maar gezien zijn gewelddadige reputatie kun je niet uitsluiten dat dat daadwerkelijk is gebeurd."
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.