Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Oorlogsmisdadiger
Pattist overleden

Van onze correspondent

   
 

HOOGEVEEN - De Nederlandse oorlogsmisdadiger Auke Pattist is op 80-jarige leeftijd in zijn woonplaats Oviedo in Spanje overleden. Pattist werd in ons land in 1948 bij verstek tot levenslang veroordeeld voor mishandeling en landverraad.

De voormalige SS'er wordt verantwoordelijk gehouden voor talloze razzia's en tientallen gevallen van mishandeling, marteling, schijnexecuties en het indirect doden van onderduikers en joden in Amsterdam en Hoogeveen. Zelf heeft hij nooit een geheim van zijn daden gemaakt en er ook geen spijt over betuigd.

Pattist, die ook wel de beul van Drenthe werd genoemd, was bij het uitbreken van de oorlog politieman in Amsterdam, waar hij fanatiek meedeed aan de razzia's op joden. Als SS'er vocht hij later aan het Oostfront. In 1944 had hij de Duitse nationaliteit aangenomen en keerde hij terug naar Nederland waar hij als officier bij de Waffen SS in het Drentse Hollandscheveld actief was in het opsporen van joden en onderduikers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Auke Pattist (Foto: ANP)
Pattist werd na de oorlog meteen opgepakt, maar wist in 1946 uit de gevangenis De Koepel in Arnhem te ontsnappen. Via Duitsland kwam hij in 1956 in Spanje terecht waar dictator Franco hem het Spaanse staatsburgerschap verleende.

Nederlandse pogingen voor de uitlevering van Pattist mislukten. De Drentse amateur-historicus Albert Metselaar ontdekte het adres waar Pattist zich in Spanje schuilhield. Ook nazi-jager Simon Wiesenthal kwam Pattist op het spoor en zette hem op een lijst van internationaal gezochte oorlogsmisdadigers. Spanje weigerde echter na talloze pogingen Pattist uit te leveren.

Intussen wordt nog steeds gezocht naar de 79-jarige Dirk Hoogendam. Ook hij was in dienst van de Waffen SS en werkte samen met Pattist. "Van oorlogsmisdadiger Hoogendam is alleen bekend dat hij op 18 mei 1922 in Vlaardingerambacht is geboren. Of hij nog leeft en waar hij nu uithangt, is mij volstrekt onbekend", zegt Metselaar.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.