Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Ministerie start noodvaccinaties

Van onze verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Het ministerie van Landbouw is gisteren begonnen met noodvaccinaties bij vee in mond- en klauwzeer-verdachte of besmette gebieden.

In het Gelderse Oene, waar vorige week mkz werd gevonden, hebben dierenartsen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) gisteren 2000 dieren bij 32 bedrijven preventief gevaccineerd. Op die manier kunnen de beesten de ziekte in elk geval niet meer doorgeven.

Meer tijd

Ook geeft het de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV), die de ruimingen uitvoert, meer tijd. De RVV heeft te weinig capaciteit voor het grote aantal dieren dat moet worden vernietigd. De ruimingen treffen inmiddels 27.000 dieren.

Het preventieve spuitje is echter niet meer dan uitstel van executie. De gevaccineerde dieren zullen binnen twee maanden alsnog gedood worden.

Rond Oene zullen nog meer dieren uit voorzorg worden geruimd. Minister Brinkhorst (Landbouw) besloot gisteren rond de besmettingshaarden Oene en het nabijgelegen Nijbroek dat alle vee in een zone van 2 kilometer, in plaats van de gebruikelijke 1 kilometer, zal worden gedood.

Er werd tot uitbreiding besloten omdat zondag bij een tweede bedrijf mkz is vastgesteld. Landbouw maakte gisteren tevens een nieuwe mkz-verdenking in Oene bekend.

Gisterochtend is in het Noordbrabantse Sprang-Capelle begonnen met het preventief ruimen van elf veebedrijven. Hoogstwaarschijnlijk volgen vandaag nog negen boerenbedrijven. Een kalverhandelaar in het dorp wordt verdacht van mkz-besmetting.

Protesten

Ondertussen leiden de mkz-maatregelen door het hele land tot steeds grotere maatschappelijke onrust. De ruimingen in Sprang-Capelle leidden tot protesten van omwonenden en boeren.

Ook elders werd actie gevoerd tegen het doden van de dieren. Talloze boeren en burgers legden bijna het ministerie van Landbouw plat met telefoontjes en e-mails, met maar een boodschap: "Wij willen enten."

In het Gelderse Oosterwolde blokkeerden boze boeren gisteren een weg. Veehouders in het noorden van het land staken gisteravond bossen stro in brand, als verzet tegen het verbod op inenten tegen het mkz-virus.

Getroffen boeren, slagers en transporteurs die vanwege mkz tijdelijk personeel naar huis moeten sturen, kunnen eerder een beroep doen op een uitkering. Minister Vermeend (Sociale Zaken) heeft besloten om de regels die gelden voor arbeidsduurverkorting te versoepelen.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.