Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
di 27 maart 2001  
---
De krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Telegraaf-i
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Lammeren sterven massaal door kou

Van onze verslaggevers

   
 

HANTUMERUITBUREN - Terwijl honderden lammeren verkommeren in overvolle stallen of in het onbeschutte weiland sterven van de vrieskou, staan de door het vervoersverbod getroffen schapenhouders machteloos.

De boerenorganisatie LTO Nederland schat dat zo'n 200 schapenhouders in ernstige problemen verkeren doordat of hun ooien buiten in de kou moeten lammeren of hun schaapskudden in de uiterwaarden gevaar lopen door het wassende water.

Onbeschut

"Door het vervoersverbod zit de schapenhouderij al vier weken op slot", zegt een LTO-woordvoerder. "Er zitten zeker enkele duizenden schapen in de knel." Een triest voorbeeld zijn de 1000 drachtige schapen van de broers Gerrit en Andries Kingma in het Friese Hantumeruitburen.

De eerste 50 lammeren zijn de afgelopen dagen reeds doodgegaan in de ijskoude buitenlucht in de onbeschutte weilanden. De drachtige schappen zullen zo'n kleine 2000 lammeren ter wereld brengen, die massaal in de vrieskoude dreigen te sterven, als de Rijksdienst voor Vee en Vlees (RVV) niet direct een vervoersvergunning afgeeft.

Gerrit Kingma uit het Friese Hantumeruitburen is emotioneel zozeer aangeslagen dat hij zijn broer Andries uit het Groningse Aduard het woord laat doen. "Door de koude verkleumen die arme, kletsnatte drommels", aldus de Groningse boer.

Smeekbede

De 1000 drachtige schapen staan in vijf koppels op landerijen verspreid op landerijen van Noord- tot Midden-Friesland, aldus de Groninger veehandelaar, die gisteren in paniek smeekte aan LTO Nederland en de RVV om vervoersvergunningen af te geven. Volgens de boerenorganisatie heeft de RVV het echter 'te druk' om het verzoek te honoreren.

De broers hebben vorige week tevergeefs geprobeerd de sterfte te voorkomen door tenten op te zetten in de weilanden. "De kuddes zijn daar véél te groot voor. Het is nu echt een drama in de wei. We mochten ook geen stro afleveren, dus de lammeren liggen op de klei. Dat redden ze niet."

De twee schapenhouders hebben van lieverlee het vervoersverbod doorbroken om voer te brengen. "We konden het niet langer aanzien. We konden ze toch niet laten verhongeren? We hebben het transport wel op een veilige manier gedaan."

Donker

Gisteren zaten de broers angstig af te wachten op groen licht van het ministerie van Landbouw.

"We gaan wéér een angstige nacht tegemoet. We kunnen niet op vijf locaties tegelijk zijn. Bovendien zie je in het duister die dieren niet. Zodra we toestemming krijgen, staan ze binnen enkele uren allemaal in de stal."

De schapenfokkers werden ook al gedupeerd doordat ze 2000 fokrammen niet mochten afleveren voor het islamitische offerfeest, vanwege het vervoersverbod. Die rammen staan nu nog binnen.
 


di 27 maart 2001

[terug]
     
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.