HANTUMERUITBUREN - Terwijl honderden lammeren verkommeren in overvolle stallen of in het onbeschutte weiland sterven van de vrieskou, staan de door het vervoersverbod getroffen schapenhouders machteloos.
De boerenorganisatie LTO Nederland schat dat zo'n 200 schapenhouders in ernstige problemen verkeren doordat of hun ooien buiten in de kou moeten lammeren of hun schaapskudden in de uiterwaarden gevaar lopen door het wassende water.
Onbeschut
"Door het vervoersverbod zit de schapenhouderij al vier weken op slot", zegt een LTO-woordvoerder. "Er zitten zeker enkele duizenden schapen in de knel." Een triest voorbeeld zijn de 1000 drachtige schapen van de broers Gerrit en Andries Kingma in het Friese Hantumeruitburen.
De eerste 50 lammeren zijn de afgelopen dagen reeds doodgegaan in de ijskoude buitenlucht in de onbeschutte weilanden. De drachtige schappen zullen zo'n kleine 2000 lammeren ter wereld brengen, die massaal in de vrieskoude dreigen te sterven, als de Rijksdienst voor Vee en Vlees (RVV) niet direct een vervoersvergunning afgeeft.
Gerrit Kingma uit het Friese Hantumeruitburen is emotioneel zozeer aangeslagen dat hij zijn broer Andries uit het Groningse Aduard het woord laat doen. "Door de koude verkleumen die arme, kletsnatte drommels", aldus de Groningse boer.
Smeekbede
De 1000 drachtige schapen staan in vijf koppels op landerijen verspreid op landerijen van Noord- tot Midden-Friesland, aldus de Groninger veehandelaar, die gisteren in paniek smeekte aan LTO Nederland en de RVV om vervoersvergunningen af te geven. Volgens de boerenorganisatie heeft de RVV het echter 'te druk' om het verzoek te honoreren.
De broers hebben vorige week tevergeefs geprobeerd de sterfte te voorkomen door tenten op te zetten in de weilanden. "De kuddes zijn daar véél te groot voor. Het is nu echt een drama in de wei. We mochten ook geen stro afleveren, dus de lammeren liggen op de klei. Dat redden ze niet."
De twee schapenhouders hebben van lieverlee het vervoersverbod doorbroken om voer te brengen. "We konden het niet langer aanzien. We konden ze toch niet laten verhongeren? We hebben het transport wel op een veilige manier gedaan."
Donker
Gisteren zaten de broers angstig af te wachten op groen licht van het ministerie van Landbouw.
"We gaan wéér een angstige nacht tegemoet. We kunnen niet op vijf locaties tegelijk zijn. Bovendien zie je in het duister die dieren niet. Zodra we toestemming krijgen, staan ze binnen enkele uren allemaal in de stal."
De schapenfokkers werden ook al gedupeerd doordat ze 2000 fokrammen niet mochten afleveren voor het islamitische offerfeest, vanwege het vervoersverbod. Die rammen staan nu nog binnen. |