&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Vuurwerkdirecteur
looft tipgeld uit

door John van den Heuvel

ENSCHEDE - Directeur R. Bakker van bedrijf S.E. Fireworks looft een beloning van ƒ50.000 uit voor de gouden tip die naar de oorzaak van de vuurwerkramp in Enschede leidt.

Dat heeft Bakkers advocaat, mr. P. Plasman uit Amsterdam, gisteren tegenover deze krant verklaard.

De directeur, die nog steeds in voorlopige hechtenis zit, hoopt met het uitloven van de beloning informatie te krijgen over wie er in de uren voor de ramp op het terrein van S.E. Fireworks zijn geweest.

Bakker denkt dat werknemers van zijn bedrijf of anderen op de bewuste zaterdag zonder zijn toestemming op het terrein hebben gewerkt en wellicht vuurwerk hebben afgestoken, dat een brandje heeft veroorzaakt. Dit vuur zou mogelijk later tot de fatale explosie hebben geleid.

"Mijn cliënt gaat er vanuit dat er mensen zijn die precies weten wat zich voor de brand op het bedrijfsterrein heeft afgespeeld. Met personen die daar meer van weten willen we graag in contact komen", aldus mr. Plasman, die serieuze tipgevers verzoekt zich schriftelijk bij zijn kantoor in Amsterdam te melden.

Ook het politieteam dat de oorzaak van de ramp onderzoekt, houdt er inmiddels ernstig rekening mee dat er op de zaterdag van de ramp in tegenstelling tot eerdere berichten wel bij S.E. Fireworks is gewerkt. Getuigen hebben verklaard mensen op het terrein te hebben gezien, ruim voordat er om ongeveer 15.05 uur officieel brand werd gemeld. Ook zijn er getuigen die hebben gezien dat vanaf het bedrijfsterrein vuurwerk is afgestoken.

Het openbaar ministerie in Almelo, dat formeel verantwoordelijk is voor het strafrechtelijk onderzoek naar de ramp, zegt geen oordeel over de ongebruikelijke stap van Bakker te willen vellen. "Het is zijn goed recht", aldus persofficier van justitie mr. P. van Kesteren. "Wij hebben tot op heden geen beloning uitgeloofd, onder meer omdat dit zou impliceren dat het onderzoek zou vastzitten, wat beslist niet het geval is."

Mr. G. Meijers, advocaat van de tweede vastzittende Fireworks-directeur W. Pater, zegt begrip te hebben voor het voornemen van zijn confrère. "Als mijn cliënt niet volledig financieel geruïneerd door de ramp zou zijn, had hij zich zeker bij dit initiatief aangesloten", aldus Meijers.

Overigens hekelen beide advocaten de wijze waarop zij de verdediging van hun cliënten moeten voeren. "Het gaat allemaal uitermate moeizaam omdat we nauwelijks over dossiers beschikken", zegt mr. Meijers. "Alle verzoeken aan de rechter-commissaris om getuigen te horen, worden afgewezen. De lange duur van de voorlopige hechtenis en de beperkingen die daarbij zijn opgelegd, zijn voor mijn cliënt in psychisch opzicht zeer schadelijk."

Defensie schuldig aan vuurwerkramp?

 

 

 

[Advertentie] [Advertentie] [Advertentie]
zaterdag 29 juli 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën