De Krant 
Voorpagina
Binnenland
Buitenland
Sport
Financiën
TelegraafNet 
Autospeurder
Weerkamer
Vacatures
Vertel.nl
El Cheapo
ChatWeb
Veilinghal
Deze week 
Reiswereld
i-Mail
Auto
Cinema
Specials 
De Oscars
PC Thuis
Calculator
Model Look
Het Jaar '99
Souvenirs
Opinie 
Hoofdartikel
Reageer!
De Sterren 
Per week
Chinese
Lente
Service 
Archief
Scorebord
Bel & Mail
Avonturier
Huizenkrant
Info 
Hier werken
Over de site
Tarieven
Abonneer mij
Jaarverslag
Mail ons
Strips 
Zodiak
Dilbert

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">

Terug

Nationale Reserve
'redt' vbo-examen

Extra examenweek voor
Enschedese kandidaten

door Pieter Klein Beernink

PURMEREND - Ongeveer 35.000 kandidaten op B-niveau van het voorbereidend beroepsonderwijs (vbo) hebben gisteren het spits afgebeten: Zij waren de eersten die dit jaar centraal schriftelijk eindexamen deden.

Een van de drie teksten uit hun examen Nederlands ging uitgerekend over de Nationale Reserve, een legeronderdeel dat afgelopen weekeinde nog is ingezet in Enschede.

"Het leveren van hulp bij rampenbestrijding", zo luidt de omschrijving van één taak van de legereenheid, met als toelichting: "de vijand is niet altijd even menselijk." De Nationale Reserve, kortweg Natres, bestaat uit 4000 burgers die regelmatig optreden als deeltijd-militair. Voor het examen was gebruik gemaakt van de wervingsfolder voor de Algemene Militaire Opleiding.

Dat meisjes weinig belangstelling hebben voor het leger bleek weer eens uit de reacties op de Purmerendse scholengemeenschap De Koogmolen. "Niet zo leuk", vond Patricia Schurer van de leger-tekst. "De lastigste", zei Angélique Kleijburg. Zij noemden deze opgave de minste van alle drie, terwijl anderen er geen problemen mee hadden.

Gesneden koek

Zoals ieder jaar ging één tekst over geld, nu weer eens over de Euro. Voor de Koogmolen-kandidaten was het gesneden koek: "Dit onderwerp had ik verwacht", kon Angélique opgelucht uitroepen. De derde tekst, over mensen als proefkonijn voor nieuwe medicijnen, stond verder van de leerlingen af. Maar de opdracht leek tenminste nog op een van de oefenteksten.

Al met al een mooie start voor de nerveuze kandidaten, vond hun docent John van Bemmelen: "De Natres-tekst maakte het actueel. Dan kunnen de kandidaten hun gedachten er beter bij houden. En de vragen gingen niet onnodig diep. Een prima examen."

CITO-ANTWOORDEN B-NIVEAU VBO NEDERLANDS:

1B; 2B; 3D; 4C; 5D; 7C; 8B; 9D; 10C; 12B; 13B; 14B; 15B; 16A; 17C; 18D; 19B; 21C; 24A; 25B; 26D; 29B; 30D; 32C; 33B; 34A; 35B; 37D; 40D; 43C; 44A.

De landelijke examens van het Examenbureau zijn in het vbo niet verplicht voor het B-niveau. Deze scholen mogen hun examens ook zelf samenstellen. Toch maken de meeste instellingen gebruik van de landelijke opgaven om de leerlingen een vergelijkbaar diploma te bieden. Op C en D-niveau is het examen overigens wel degelijk verplicht. Op A-niveau is geen landelijke eindtoets voorhanden.

B-leerlingen doen examen in zes of zeven vakken. Omdat het vbo opleidt tot het beroepsonderwijs, zijn maximaal twee van deze vakken beroepsgericht, waaronder bijvoorbeeld meubelmaken of gezondheidszorg. De overige disciplines zijn algemeen vormend, zoals Nederlands, wiskunde of geschiedenis. B-opleidingen kunnen hun eigen pakketten samenstellen. Alleen Nederlands is overal absoluut verplicht. Na het examen leesvaardigheid van gisteren, volgt vrijdag Nederlandse schrijfvaardigheid.
dinsdag 16 mei 2000
TerugVoorpaginaBinnenlandBuitenlandSportFinanciën
© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl
&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">