Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[Klik hier!]
[vacatures]
[BOL]
[ABN AMRO]

Microsoft ongeschonden

NEW YORK, zaterdag

Het aandeel Microsoft heeft gisteren amper gereageerd op het aftreden van topman Bill Gates. De koersdeuk van 1,1% 's ochtends werd snel weer ingehaald tot een stijging van $4½ tot $112¼ aan het einde van de handelsdag.

De Dow Jones-index sloot met een stijging van 140,55 punten op 11722,98 op een nieuw record. Voorbeurs gepubliceerde cijfers over de consumentenprijzen in de Verenigde Staten vielen mee. De toespraak van president Greenspan van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed) lijkt bovendien weinig indruk op beleggers te maken.

Beleggers houden al enige tijd rekening met een renteverhoging van 0,25 procentpunt of zelfs 0,5. Ze hebben een enorm vertrouwen in de Fed. "Terwijl er nog niet eens sprake is van inflatie heeft de Fed het al over een renteverhoging. Deze 'voorzorgsmaatregel' geeft beleggers rust," verklaart een handelaar.

Intel
De Nasdaq-index spoot na opening van de beurs omhoog en sloot uiteindelijk 107,45 punten hoger op 4064,66. Intel had beleggers op haar hand met de mededeling dat de nettowinst per aandeel in het vierde kwartaal $0,69 bedroeg. Analisten rekenden op $0,63. 's Werelds grootste chipfabrikant dikte $12 aan op $103. De goede resultaten van Intel dreven ook de koersen van andere bedrijven in Silicon Valley omhoog.

De voorbeurs bekendgemaakte cijfers gaven de beurs vleugels. De inflatie in de Verenigde Staten is ook in december bescheiden gebleven. De prijsindex (CPI) ging vorige maand omhoog met 0,2%. Analisten hadden gerekend op 0,3%. De 'kerninflatie', het cijfer exclusief de sterk schommelende prijzen van energie en levensmiddelen, kwam uit op 0,1%. Hiervoor was 0,2% voorspeld.

Over geheel 1999 steeg de prijsindex met 2,7% tegenover 1,6% het jaar ervoor. Dat was de sterkste stijging sinds 1996. Vooral de forse stijging van de olieprijzen was daar debet aan. De kerninflatie, waarin die niet meewegen, nam af van 2,4% in 1998 tot 1,9% in het afgelopen jaar en kwam daarmee op het laagste peil sinds 1965.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl