Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

zaterdag
15 januari 2000
 

[ABN AMRO]
[vacatures]
[Klik hier!]
[BOL]

Greenspan voor
renteverhoging

  NEW YORK, zaterdag

De president van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Alan Greenspan, heeft zich uitgesproken voor een spoedige verhoging van de rentetarieven in de Verenigde Staten. Volgens hem is dat de enige manier om het evenwicht in de Amerikaanse economie te herstellen.

Greenspan hield donderdag in New York een toespraak waar met spanning naar uit is gekeken. In voor hem ongebruikelijk duidelijke bewoordingen gaf hij aan dat de financiële markten binnenkort met hogere Amerikaanse rente rekening moeten houden.

De beleidsmakers van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de Fed, komen begin volgende maand bijeen. Verwacht wordt dat het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, dan met een kwart procentpunt omhoog gaat naar 5,75%. Dat zal dan de vierde verhoging in zeven maanden zijn.

Overhitting
Volgens Greenspan kan oververhitting van de economie worden voorkomen door het lenen van geld duurder te maken en heeft het centralebankenbestuur niet de luxe om te kunnen wachten totdat de ontwikkelingen in de snel groeiende economie van de VS duidelijker worden. Een preventieve renteverhoging kan voorkomen dat de economische groei uit de hand loopt en dat de inflatie de kop opsteekt.

Door de "enorme" stijging van de aandelenkoersen is de welstand groter geworden en is de vraag van de consument zo hard toegenomen dat het aanbod die niet kan bijhouden zonder dat de inflatie toeneemt, aldus Greenspan.

Op het ogenblik zijn er nog geen tekenen van een oplopende inflatie, ook al is de arbeidsmarkt krapper dan in jaren het geval is geweest. Dat kan echter snel veranderen en daarom zullen de Amerikaanse banken binnenkort de rente verhogen.

De bankpresident zei verder dat de introductie van de euro over tien jaar "als de belangrijkste monetaire gebeurtenis van de twintigste eeuw" zal worden beschouwd. De euro werkt de vrije concurrentie in de hand omdat het moeilijker wordt op nationaal niveau beperkende maatregelen te nemen. Het financiële systeem in Europa zal door de euro alleen maar beter gaan draaien, zo meent Greenspan.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl