Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
[I-mail]
 

vrijdag
14 januari 2000
 

[Siteshopper]
[BOL]
[vacatures]
[Klik hier!]
[ABN AMRO]
[Veilinghal]

Damrak ziet winst smelten

AMSTERDAM, vrijdag

Het had er gisteren alle schijn van dat de Amsterdamse effectenbeurs met een fraaie winst zou afsluiten. Toen om half drie cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten kwamen, waar reikhalzend naar was uitgekeken, reageerden de beurzen in eerste instantie positief en de AEX-index liep op naar een winst van 10,59 punten.

Wall Street opende vast, maar even na vier uur dook de Dow in de min en toen was de pret ook over in Amsterdam. De AEX-index wist weliswaar het hoofd boven water te houden, maar de winst liep wel terug tot een magere 3,81 punten bij een slotstand van 642,21.

Angst voor stijgende rentetarieven was er volgens handelaren op de beurs nauwelijks meer. "Men is er een beetje aan gewend geraakt." Volgens deze beursman was de reactie op de renteverhoging in Engeland ook bijzonder lauw. "Het zat er dik in, en ook in Londen was de reactie op de beurs minimaal."

In Amerika werd bekend gemaakt dat de producentenprijzen conform de verwachtingen zijn gestegen met 0,3%. Vooral de energieprijzen waren de oorzaak van de stijging, en als dat effect wordt geëlimineerd, dan is er slechts sprake van een groei met 0,1%. De detailhandelsverkopen stegen echter wat sterker dan was voorzien. Er kwam een groeicijfer van 1,2% uit de bus, terwijl gerekend was op 0,9% was. Maar in eerste instantie had deze melding geen effect op de beurskoersen.

Pinkroccade winnaar
PinkRoccade was gisteren de grootste winnaar. De koers explodeerde na het nieuws dat de automatiseerder de automatiseringsdochter van het GAK gaat overnemen.

De winstgevendheid is zelfs groter dan de eigen activiteiten van PinkRoccade. Analisten juichten de deal toe. "De omzet zal met 25% groeien, de winst met ten minste 27%, PinkRoccade wordt de spin in het web van het sociale stelsel en het aandeel is zelfs na de stijging van vandaag nog altijd aantrekkelijk geprijsd", schreef de analist van Insinger Beaufort. De koers stond toen op EUR42,50. De aandelen sloten nog iets duurder, op EUR43,30, wat een winst betekende van EUR11,80 of 31%!

Van de meest actieve fondsen was KPN de sterkste stijger. Het aandeel noteerde EUR3,95 of bijnba 5% hoger op EUR87. Gisteren werd bekend dat KPN gesprekken voert met de Franse aanbieders van mobiele telefonie, Bouygues en Cegetel, onderdeel van Vivendi. Dat nieuws viel op de beurs in vruchtbare aarde.

Verder werd de lijst met stijgende AEX-fondsen gedomineerd door de technologiesector. Baan was tweede op de ranglijst dankzij een winst van 30 cent op EUR7,80 en Philips derde door een winst van EUR5,30 op EUR144,25, een stijging met bijna 4%.

Wolters Kluwer kon EUR1,07 aandikken tot EUR38,18 en Akzo Nobel zag de waarde van de aandelen na de nieuwjaarstoespraak van topman Van Lede met EUR1,15 oplopen naar EUR46,60.

Akzo wil de boekhouding op meer Amerikaanse leest gaan schoeien en dat betekent onder meer dat de goodwill over een groot aantal jaren gaat afschrijven. Grote overnames betekenen dan niet langer een aanslag op het eigen vermogen.

Oce keldert
Aan de andere kant zag Oce de waarde van de stukken kelderen met bijna een volle euro tot EUR14,82. Numico was ook uit de gratie en liet EUR1,36 liggen op EUR36,49.

Opvallend was verder de zwakke stemming voor Aegon. "De koers is door de technische barrière van EUR84 gezakt. Dat was een sterke weerstand en dat verklaart een deel van de zwakte", stelde een analist. Aegon sloot EUR1,20 lager op EUR83,40. De andere financiële waarden deden het een stuk beter. ING liet 61 cent liggen op EUR55,68 en ABN Amro kon zelfs EUR0,16 oplopen naar EUR22,25.

Aan de indrukwekkende opmars van het aandeel UPC kwam gisteren nog geen einde, al stokte de winst op een halve euro op EUR126), nadat in de ochtenduren nog even een winst van EUR8,80 was gescoord. Gisteren nabeurs werd bekend dat KLM van de AEX naar de Midkap verhuist en dat UPC voortaan tot de AEX-fondsen wordt gerekend.

Nedlloyd prijkte fier bovenaan de lijst van Midkap-fondsen. Nedlloyd maakte gisteren bekend dat aandeelhouders EUR6 per aandeel gaat uitkeren. De koers schoot met EUR2,05, of 7¾%, omhoog naar EUR28,50.

Endemol mocht zich ook weer verheugen in een flinke belangstelling van beleggers. Aan het slot noteerde het aandeel EUR59,50, een winst van EUR1,50. De stukken zijn nu nog maar anderhalve euro verwijderd van het record.

Opvallend was wel dat de Midkap-fondsen het een stuk slechter deden dan de AEX-collega's. Niet alleen waren er beduidend meer verliezers te vinden, maar ook zakte de index hier flink, met 5,79 punten naar 637,97.

Randstad was hier de hekkensluiter. De uitzend-aandelen verlieten de beurs op een waarde van EUR44,40, een verlies van EUR2.60. Woensdag kregen de aandelen ook al zo'n dreun te verwerken na de publicatie van de cijfers. Die waren fraai, erg fraai zelfs, alleen de beurs had op nog meer gerekend.

Vedior werd van de weeromstuit mee omlaag gezogen naar een slot van EUR10,05, wat EUR0,35 minder was dan woensdag aan het slot werd betaald. Deze uitzender stelde gisteren open te staan voor samenwerking met concurrenten.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl