Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[Veilinghal]
[Postbank]
[BOL]
[EUBOS.NL]
[ABN AMRO]
[Matranortel]

Weer nieuw record Damrak

  AMSTERDAM, dinsdag

De Amsterdamse effectenbeurs is nog steeds niet recordmoe. Gisteren sloot de belangrijkste graadmeter AEX 4,94 punten hoger op 624,29, alweer een nieuw slotrecord. De opmars werd enkele weken geleden ingezet en lijkt vooralsnog niet te stuiten. ING Barings denkt zelfs dat de AEX-index "binnen enkele maanden" op 700 staat.

Vooral de telecomsector en de financiële waarden zorgden voor het hogere slot. Ook de meeste andere belangrijke Europese beurzen noteerden lichte plusjes. Uitzondering op die positieve stemming was Frankrijk. Daar zakte de beurs tegen het einde van middag enkele tienden van procenten.

Gisteren mocht voor het eerst weer gehandeld worden in de houdstermaatschappijen die door Dresdner Bank worden opgekocht. De koersstijgingen vielen wat tegen. Moeara Enim steeg wel sterk van EUR1620 naar EUR1893, maar Dordtsche Petroleum werd slechts EUR1,05 duurder op EUR49,20 en Calvé Delft wist slechts EUR0,70 te winnen op EUR44,70. Maxwell Petroleum kon EUR7,50 aandikken op EUR165. Handelaren meenden echter dat het publiek nog niet precies weet wat de waarde van die aandelen gaat worden. Kon. Olie zelf won EUR0,70 op EUR56,70 en Unilever was EUR0,85 in herstel op EUR50 rond.

KPN koploper
Als de naam telecom op de beurs valt, denkt iedereen aan KPN. En het was inderdaad KPN dat koploper was. Het fonds werd EUR6,50 euro op EUR83,00 meer waard (plus 8,5 procent). Daarbij speelde de aankoop van de Duitse mobiele operator E-Plus nog steeds een grote rol. "De euforie in de telecom gaat gewoon door", zegt een handelaar. "Dat geldt ook voor andere hightech fondsen. Ik heb het idee dat de mensen niet eens weten wat ze kopen, maar gewoon blind achter elkaar aanhollen." Het Amerikaanse effectenhuis Lehman Brothers gaf een koopaanbeveling voor KPN en betitelt het fonds als 'outperformer'.

De handelaar doelt met name op de plussen van KPNQwest. Dat fonds pluste 2,75 euro op EUR45,50. Libertel pakte een winst van 75 eurocent op EUR24,50. De technologiefondsen Philips en ASM Lithography verloren beide terrein, maar deze lieten de afgelopen maanden een fenomenale stijging zien. Philips sloot op EUR125,75 euro, een min van EUR4,45 en ASM Lithography werd EUR4,55 euro goedkoper op EUR95,15. Hier wordt duidelijk winst genomen. Netwerkaanlegger Detron viel op met een winststijging van 16%,namelijk EUR3 op EUR21,30. Dit fonds is aan een sterke opmars bezig.

Endemol gaat verder op het succes van Big Brother. Gisteren kwam er weer EUR2,80 bij de koers op EUR56,80. Magnus, recent nog flink gedaald, gaat zich meer richten op e-business. Dat was het sein voor beleggers om er meteen weer in te springen en de koers vloog omhoog van EUR2,75 naar EUR3,45, een stijging dus van ruim 25% op een dag.Magnus was de grootste stijger op de beurs.

Van de financiële waarden was het alleen ING die terrein verloor. ING maakte zondag bekend dat het een bod op de Franse bank Crédit Commercial de France formeel introk. Achter de schermen zou nog druk onderhandeld worden. "Erg vaag", aldus een handelaar. De koers zakte met 60 eurocent tot 56,40 euro.

Elsevier leverde nu tien eurocent in op EUR10,83 maar Wolters Kluwer was EUR1,50 in herstel op EUR34,55. VNU echter liet EUR1,24 liggen op EUR42. Bouwer BAM verhoogde de winstverwachting voor dit jaar en de koers steeg maar liefst EUR2,95 naar EUR49,70. Ballast Nedam kwam met een winstwaarschuwing en de koers daalde EUR0,60 tot EUR20,80. Tuinproductenproducent Ubbink heeft een nettoboekwinst van EUR11,3 miljoen gerealiseerd bij de verkoop van haar divisie bouwprodukten maar de koers ging desondanks EUR1 omlaag naar EUR35,50.

In kruideniersland werd gefeest en geweend. De vreugde was bij Ahold te vinden. De koers van het fonds dikte met 94 eurocent aan tot EUR28,84. "Dat mocht ook wel", meende een handelaar. "Het fonds heeft vorige week een mooie schuiver gemaakt." De overname van het Amerikaanse Pathmark is echter nog steeds niet rond. Bij Laurus zal de tevredenheid ver te zoeken zijn. Het supermarktfonds zakte met 45 eurocent tot EUR16,55, ver onder de introductieprijs van 20 euro. Vorige week werd bekend dat Laurus achter het net viste bij de strijd rond supermarktketen A&P. Ahold-dochter Schuitema ging er met de buit vandoor.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl