Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

dinsdag
14 december 1999
 

[BOL]
[Matranortel]
[ABN AMRO]
[Postbank]
[EUBOS.NL]
[Veilinghal]

ING verwikkeld in bizar
overnameproces rond CCF

Van een onzer verslaggevers -AMSTERDAM, dinsdag

Bankverzekeraar ING Groep heeft afgelopen weekeinde een vooralsnog vergeefse poging gedaan om de Franse bank Crédit Commercial de France (CCF) in te lijven. Het bod, van in totaal 10 miljard euro (ruim ƒ22 miljard), kwam op zich niet als een verrassing: eerder werd al rekening gehouden met een overnamepoging van ING Groep.

Verrassend was wel dat ING haar bod vrijwel onmiddellijk weer introk, volgens een woordvoerder omdat bij CCF "draagvlak voor de overname" ontbrak. Volgens analisten is er echter sprake van "een kat-en-muis-spel" en gaat ING alsnog met CCF aan de haal. "Alternatieven zijn er immers niet."

Volgens een mededeling van ING Groep zelf, die zondagnacht laat werd verspreid, stelde de bankverzekeraar de raad van bestuur van CCF in de nacht van vrijdag op zaterdag een vriendschappelijk overnamebod voor, van 137,50 euro per aandeel. Daarmee toonde het Nederlandse concern zich bereid om 15 procent méér te betalen voor één aandeel CCF dan beleggers er afgelopen vrijdag op de beurs van Parijs nog voor over hadden.

Volgens een woordvoerder van ING was het voorstel onder meer het gevolg van "de jarenlange relatie tussen ING en CCF". Naast ING, dat 19,2% van de aandelen CCF al in handen heeft (en 18,8% van de stemgerechtigde aandelen), hebben ook de Belgische bank KBC (18,2% van de aandelen; 15,4% van het stemrecht) en de Zwitserse verzekeraar Swiss Life (17,7%, respectievelijk 19,4%) belangen in CCF. "CCF had met het oog op die drie grootaandeelhouders in het verleden al laten weten vóór 16 december van dit jaar duidelijkheid te willen over de toekomst", zo noemt de ING-zegsman een tweede argument van ING Groep, om ook juist nú met een bod te komen.

Nieuwe onderhandelingen
ING Groep benadrukte in haar voorstel dat het om "een in alle opzichten vriendelijk bod" ging, dat alleen gedaan zou worden als het bestuur van CCF ermee instemde. En juist dáár nu ging het mis, aldus de zegsman van ING. Waar ING en CCF de afgelopen maanden al over praktisch alle punten overeenstemming zouden hebben bereikt, behalve over de overnameprijs en "wat kleine details", wilde CCF verschillende zaken (bijvoorbeeld over de te behalen synergievoordelen bij de bank-, verzekerings- en vermogensbeheer-activiteiten) opnieuw aan de orde stellen, aldus ING.

Donderdag 16 december noemde CCF daarvoor als geschikte datum, omdat de gehele raad van bestuur en de raad van commissarissen van de bank dan toch al bijeen zouden komen. Maar tot dan kon ING niet wachten. "We praatten natuurlijk niet voor het eerst met CCF", zo legt de woordvoerder het ongeduld van ING Groep uit. "We zijn al maanden bezig. Als je er dan vrijwel uit ben, en men wil opnieuw belangrijke zaken aan de orde stellen waarover je het eens denkt te zijn, en niet op korte termijn maar pas over een paar dagen, met het risico dat het dan opnieuw wordt uitgesteld, tot na de kerst en nieuwjaar, dan haken wij af. CCF is niet het enige waar wij aan werken en bij onrust op de financiële markten is ook niemand gebaat. Daarnaast mag Frankrijk, hoe belangrijk het land ook is, ook weer niet te veel van onze management-aandacht opeisen."

Voor CCF zelf kwam de overname ondanks de maandenlange gesprekken waar ING melding van maakt als donderslag bij heldere hemel. "Het bod kwam plotseling en zonder voorafgaand overleg", zo meldt de bank in een officiële reactie. "Een diepgaande discussie heeft niet plaatsgehad. Op donderdag 16 december waarover het bod gesproken had moeten worden zal tijdens de reeds geplande bijeenkomst van de raden van bestuur en commissarissen gesproken worden over de ontstane situatie, aldus de bank. ING Groep heeft als grootaandeelhouder een zetel in de raad van commissarissen, maar de woordvoerder van het concern wil desgevraagd niet zeggen of ING aanstaande donderdag aanwezig zal zijn.

Kat-en-muis-spelletje
Analisten menen dat tussen ING en CCF "een kat-en-muis-spelletje" aan de gang is en dat beide partijen er alsnog uitkomen. "CCF zal de prijs wel hebben willen opdrijven", zo verklaart één van hen het vermeende initiële gebrek aan enthousiasme. "Maar een alternatief is er niet. KBC kan CCF niet betalen." Swiss Life zou als verzekeraar niet geïnteresseerd zijn in de bank CCF.

KBC heeft van de twee andere grootaandeelhouders als enige gereageerd. Net als CCF wijst de Belgische bank het bod van ING Groep niet onmiddellijk af. De intrekking ervan verandert niets aan de houding van KBC ten aanzien van CCF, zo luidt het. Anderzijds overweegt KBC niet zelf een bod uit te brengen. Swiss Life wil op de gang van zaken geen enkel commentaar geven.

Na maandenlang praten haakte ING af als mogelijke koper van CCF.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




© 1996-1999 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl