Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Veilinghal
Privé
Siteshopper
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
8 december 1999
 

[Belastingdienst]
[Eurocard/Mastercard]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Demon]
[BOL]
[CMG]

Leerling richt bloedbad
aan op Veghelse school

'Je denkt dat zoiets alleen
in Amerika gebeurt'

door Joan van den Dungen en Cees Jansen -
VEGHEL, woensdag

Een 17-jarige scholier heeft gistermiddag met een pistool een bloedbad aangericht op een middelbare school in de Brabantse gemeente Veghel.

Vier klasgenoten en een lerares van het Leijgraafcollege werden getroffen door rondvliegende kogels toen de jongen plotseling een vuurwapen trok in de klas en in het wilde weg om zich heen begon te schieten. Volgens de politie moet de scholier zeker tien kogels afgevuurd hebben. De vijf slachtoffers zijn in allerijl afgevoerd naar verschillende ziekenhuizen.

De verdachte schutter, Ali D., een zoon van Turkse Koerden, wilde volgens ooggetuigen wraak nemen op de eveneens van Turkse afkomst zijnde vriend van zijn zusje Yeliz (15).

Een van de gewonde scholieren wordt met schotwonden in onder meer de buik afgevoerd naar een ziekenhuis.

Ali D. zou volgens leerlingen al vaker op school rondgebazuind hebben dat hij 'zijn rivaal' zou 'afmaken', omdat deze zijn familie te schande zou hebben gemaakt door met zijn zus te vrijen. De vriend, die het doelwit bleek, werd niet geraakt.

Ali D. vluchtte na de schietpartij in een gereedstaande grijze Mercedes. Hij meldde zich even later op het politiebureau in Veghel, waar hij het vuurwapen demonstratief op de balie legde.


Computerlokaal
Ooggetuigen hoorden rond twee uur in de middag schoten uit het computerlokaal van het Regionaal Opleidingscentrum Leijgraaf komen. De kogels, uit een zwaar kaliber geweer, vlogen letterlijk in het rond en sloegen dwars door de deur en de kasten van het klaslokaal. "Iedereen rende in paniek naar buiten", zegt een van de leerlingen. "Het was een enorme chaos. Er werd geschreeuwd en gehuild. Je voelde direct dat er iets ergs aan de hand was, maar niemand wist precies wat."

De meeste slachtoffers vielen in het computerlokaal. Twee leerlingen uit Uden (18 en 19) werden in de buik, de rug en de knie getroffen. Hun 16-jarige klasgenoot uit het naburige dorp Zeeland moest met diverse verwondingen in de borst in zorgwekkende toestand afgevoerd worden naar het Eindhovense Catharinaziekenhuis.

Op zijn vlucht naar buiten schoot Ali D. nog een lerares Verzorging (49) uit Nistelrode neer. Zij stond toevallig aan de balie in de hal. Een 19-jarig meisje uit veghel liep een schampschot op aan de schouder. Zij kon na behandeling weer naar huis.

"We hadden wel iets verwacht", zegt de 15-jarige Narin Nouna, een van de leerlingen. "Ali riep wel vaker dat hij wraak zou nemen op de vriend van zijn zusje. Ik weet dat hij een fanatieke aanhanger was van de Koerden. Toen Öcalan werd gearresteerd, kwam hij huilend op school. Maar dat hij dit zou doen? Verschrikkelijk. Nee, dat hadden we nooit voorzien."

De Veghelse burgemeester A. Frankfort liet zich ter plaatse informeren over het drama. Hij liet weten diep geschokt te zijn.

Verontwaardigde reacties
Het bloedbad in Veghel leidde tot hevig verontwaardigde reacties in politiek Den Haag.

Justitie start binnenkort met een actie, waarbij burgers hun gevaarlijke messen en vuurwapens kunnen inleveren bij de politie, zonder dat zij daarvoor gestraft worden. Staatssecretaris Adelmund kondigde vorige maand al een onderzoek naar geweld op scholen aan. De resultaten hiervan zullen pas eind volgend jaar bekend worden.

De verdachte schutter Ali D. werd gisteren de gehele middag gehoord. Volgens de Bossche persofficier mr. G. Bos zal de jongen poging tot moord en doodslag ten laste worden gelegd.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.