Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[ABN AMRO]
[Belastingdienst]
[CMG]
[Scoot]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Compu'Train]

Zorgen Veilig Verkeer om
dronken Nederlandse sterren

Katja kreeg les van haar leven

door Dominique Weesie - AMSTERDAM, woensdag

Veilig Verkeer Nederland (VVN) maakt zich ernstige zorgen over het toenemende aantal bekende Nederlanders dat in het verkeer de regels aan zijn laars lapt.

Volgens VVN hebben juist beroemdheden in ons land een voorbeeldfunctie en dienen zij zich dan ook als zodanig te gedragen. Desondanks worden regelmatig bekende Nederlanders in het verkeer betrapt op ernstige overtredingen, zoals te hard rijden, mishandeling en rijden onder invloed.

Als recent voorbeeld noemt de organisatie het ernstige ongeval waarbij Katja Schuurman. De 24-jarige soapactrice raakte zondagnacht op de rijksweg A2 in de slip en sloeg met haar Opel Frontera diverse malen over de kop. De populaire actrice bleef ongedeerd, maar politieonderzoek wees uit dat Schuurman veel te diep in het glaasje had gekeken.

In haar bloed werd 1,55 promille aangetroffen, ruim driemaal de maximaal toegestane hoeveelheid. Volgens VVN moet de actrice minimaal zeven tot tien glazen alcohol hebben genuttigd, alvorens zij in haar auto stapte.

Marco Bakker
Katja is daarmee de zoveelste bekende Nederlanders die in het verkeer in de fout zijn gegaan. Eerder gingen al Marco Bakker, Koos Postema en Wim Suurbier in de fout wegens dronken rijden, terwijl zanger Rene Froger en de voetballers Marciano Vink, Patrick Kluivert, Ronaldo en George Boateng het niet zo nauw bleken te nemen met de maximum snelheid.

"Onverantwoordelijk en onbegrijpelijk", zo stelt VVN-woordvoerder B. Woudenberg. "Juist zo iemand als Katja Schuurman, die bij de jeugd ongekend populair is, vervult een voorbeeldfunctie. Het is dan onbegrijpelijk dat zij met alcohol op achter het stuur kruipt. Zeker naar de Nederlandse jeugd toe had zij beter moeten weten."

Overigens staat Schuurman een flinke straf te wachten. Zo zal de actrice, naast een geldboete van minimaal tweeduizend gulden, een verplichte driedaagse cursus moeten volgen, waar zij zal worden gewezen op de gevaren van alcohol en verkeer.

Veilig Verkeer Nederland piekert er dan ook niet meer over om bekende Nederlanders in te schakelen voor de anti-alcoholcampagnes. Woudenberg: "Ik word al huiverig bij het idee. Je moet er toch niet aan denken dat zo iemand met een slok op achter het stuur wordt gepakt, terwijl hij of zij zojuist in een televisiespotje de Nederlander probeert te wijzen op de gevaren van alcohol en verkeer. Een bekende Nederlander gebruiken voor een campagne is zo langzamerhand vragen om moeilijkheden."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.