Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 
 

woensdag
1 december 1999
 

[CMG]
[Compu'Train]
[Belastingdienst]
[Eurocard/Mastercard]
[BOL]
[Klik hier naar Matra Nortel]
[ABN AMRO]
[Scoot]

Katja kreeg les van haar leven

Welke straf wacht Katja?

door Henk van der Meyden

Toen Katja Schuurman maandagochtend om half zes het politiebureau in Maarssen na verhoor en een blaastest mocht verlaten, wist zij dat zij de les van haar leven geleerd had.

Doodmoe maar ook geschrokken keerde zij terug in haar huis aan de Vinkeveense Plassen.

Vrienden zeggen: "Ze schaamt zich dood. Ze vindt dit zelf vreselijk. Aan de andere kant zijn wij heel blij dat ze het overleefd heeft. Ze had wel dood kunnen zijn. En dat beseft zijzelf maar al te goed."

Katja, aldus insiders, heeft zich nu voorgenomen niet meer onder invloed achter het stuur te gaan zitten. Niet alleen is zij intelligent genoeg in te zien dat zij dan een gevaar op de weg is, maar ook dat zij haar even op het spel zet en bovendien begrijpt ze dat dit fataal kan zijn voor haar carrière.

Katja is immers een nationaal idool van veel jongeren, die haar als een voorbeeld zien. Ze is het typische voorbeeld van een nieuwe generatie media-sterren, die eigenlijk al beroemd waren voor zij echt iets bijzonders gepresteerd hebben. Haar rol in GOEDE TIJDEN SLECHTE TIJDEN maakte haar populair. In korte tijd werd zij beroemd. Zij kon zich aanvankelijk nauwelijks op straat begeven zonder bestormd te worden. Bij haar optredens als LINDA, ROOS en JESSICA moest de politie meerdere malen ingrijpen, zodat een optreden niet uit de hand zo lopen wegens te grote belangstelling.

Typerend
Het was typerend voor de macht van het medium tv dat Katja, terwijl zij nog nooit gezongen had als professional, door een grap op een personeelsfeestje van Goede Tijden, waarop zij zong met Linda en Roos, ineens tot hit-zangeres werd gebombardeerd! Hun eerste plaat was al goud voor zij bij wijze van spreken op het toneel hadden gestaan en live hadden gezongen!

De snelle roem kan iemands hoofd op hol brengen. Maar toch viel het iedereen op dat Katja daar goed mee kon omgaan. Ze had ook geen moeite met de druk van het soap-werk. Bij Goede Tijden Slechte Tijden worden lange dagen gemaakt en is het draaischema zwaar.

MAAR KATJA KON HET AAN, OMDAT ZIJ OP TIJD AFSTAND NAM EN ZICH KON ONTSPANNEN. Net als elke jonge vrouw die succes heeft genoot zij van de aandacht. En nu zij niet meer de lange draaidagen heeft bij Goede Tijden, waarvoor zij 's morgens om half acht al in de studio moest zijn, heeft zij meer tijd voor het nachtleven. Daar vindt zij de ontspanning die zij nodig heeft, danst ze en ontmoet ze vrienden en vriendinnen. Alle spanningen die een carrière toch met zich meebrengt kan zij dan van zich afzetten.

OOK DEZE ZONDAG was Katja gezellig uit. Ze dineerde eerst met een vriendin in een van de trendy restaurants in de Reguliersdwarsstraat en daarna zal zij zich op haar eigen wijze geamuseerd hebben.

Ze had ook iets te vieren. Na lange tijd niet op tv geweest te zijn, was zij de week ervoor weer voor het eerst na haar Goede-Tijdenperiode begonnen in de serie Westenwind, waarin zij het stoere barmeisje BOB VAN DEN BURGH speelt. En de eerste draaidagen toonde Katja al, dat zij als actrice alleen maar gegroeid is.

Ze heeft ook het beeld doorbroken, dat soap-actrices niet kunnen acteren. Dat liet ze al zien in JOS STELLINGS NO PLANES NO TRAINS. Zij knalde van het doek af. Zelfs de meest cynische filmcritici noemden haar een 'ontdekking' voor het witte doek.

JOHAN NIJENHUIS, producent van Westenwind, zegt: "Toen zij haar eerste scènes gedraaid had bij Westenwind, wist iedereen meteen waarom ik haar heb geëngageerd. Ze is heel inspirerend. Ze levert echt vakwerk, is met hart en ziel bezig met zo'n rol."

Overleefd
Nijenhuis heeft Katja Schuurman ook ontdekt voor Goede Tijden Slechte Tijden. Hij zegt: "Natuurlijk vind ik dit vreselijk voor Katja. Ik schrok enorm toen ik de foto van haar auto gisteren in de krant zag. Het is een wonder dat zij het overleefd heeft. Ik denk dat zij er zelf mee in haar maag zit, het allemaal erg betreurt en het er moeilijk mee heeft."

Nijenhuis, die Katja 'heel gedisciplineerd' noemt in haar werk, zegt dat zij eigenlijk voor tien uur 's avonds geen drankje drinkt. "Zelfs als zij om zeven, acht uur 's avonds klaar is met opnamen zo was dat met Goede Tijden dronk zij daarna niet, zoals sommige anderen, meteen een drankje. Maar Katja houdt wel van gezelligheid en uitgaan in Amsterdam. En dan drinkt zij een wijntje."

Vrienden hebben Katja ervoor gewaarschuwd toen zij van plan was een villa in Vinkeveen te gaan kopen, dat dat een probleem voor haar zou kunnen worden. Men zei haar: "Je gaat vaak uit 's nachts en dan moet je daarna toch weer de weg op." Katja zei toen: "Dan neem ik een taxi." Financieel moet dat ook geen probleem zijn voor de 24-jarige actrice, die op deze jeugdige leeftijd mede door haar commerciële en andere activiteiten al miljonair is. Ze zou zich ook een eigen chauffeur kunnen permitteren.

Worden de jonge soap-sterren niet begeleid als er plotseling zoveel succes op hen neerdaalt, waardoor de drank ze wel eens naar het hoofd kan stijgen?

Johan Nijenhuis zegt: "Als je met een soap begint, waarin toch, zoals hij Goede Tijden, heel jonge mensen spelen, is het als producent je taak hen te beschermen tegen alle valkuilen van dit vak. Door het succes wil iedereen altijd iets van hen. Ze krijgen de merkwaardigste en gekste aanbiedingen en er zijn altijd wel mensen die hen omringen of benaderen, bij wie je vraagtekens kan zetten. Om hen daartegen te waarschuwen praat je met hen, geef je hen adviezen, zeg je hoe zij het beste kunnen omgaan met de belangstelling. Maar ik kan niet iemand verbieden een borreltje te drinken en zeker een volwassen iemand als Katja heeft haar eigen verantwoordelijkheid."

Maatregelen
Johan zegt: "Natuurlijk ga ik met Katja praten als zij opnamen komt maken voor Westenwind over het gebeurde. Maar ik ben haar vader natuurlijk niet. En Katja kennende is zij slim genoeg nu zelf maatregelen te nemen om zo'n drama te voorkomen."

Katja zelf werd volgens vrienden opgevangen door haar ouders, die natuurlijk ook enorm geschrokken zijn. Zeker ook omdat het de tweede keer in een halfjaar tijd is, dat Katja onder invloed achter het stuur zat. Afgelopen zomer werd zij door de politie in het centrum van Amsterdam aangehouden, omdat zij vreemd rijgedrag toonde op haar motor.

De politie vermoede dat er drank in het spel was. Katja moest een blaastest doen. Op het politiebureau werd nog een bloedtest afgenomen, die bevestigde dat zij te veel gedronken had.

Katja kreeg daarna een tijdelijk rijverbod. Ze mocht niet meer op haar motor naar huis. Er werd ook een proces-verbaal opgemaakt, net als nu in de nacht van zondag op maandag. De rechter zal moeten beslissen wat voor straf de soap-actrice krijgt opgelegd.

Zorgen VVN om dronken sterren achter stuur






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.