Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
Huizen
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
4 november 1999

 


[Prive Roddelbox]
[NWI Officiele huizenkrant]

Kassa rinkelt voor Feyenoord

Van onze Telesportredactie - ROTTERDAM, donderdag

Nederlandse clubs hikken tegenwoordig enorm aan tegen het financieel geweld, dat over de grens te zien is. Feyenoord is van de drie landelijke topclubs nog eens de meest armlastige, en kan dus de geldinjectie door het behalen van de tweede ronde Champions League uitstekend gebruiken. "Zowel sportief als financieel is dit een enorm succes", sprak Leo Beenhakker na de ontsnapping uit kansarme positie.

De Rotterdammers boerden de eerste ronde al best en verdienden in totaal ruim 8,5 miljoen gulden aan start- en winstpremies. Het bereiken van de tweede ronde, waarvan de loting morgen in Genève plaatsvindt, betekent gelijk weer ruim 4 miljoen gulden in de kassa. Per duel, er worden er weer zes afgewerkt volgens een poule-systeem, is een zege ook nog goed voor een kleine zeven ton en een gelijkspel voor de helft.

Met de entreegelden meegeteld kan Feyenoord dit seizoen dus makkelijk 20 miljoen gulden binnenhalen op het kampioenenbal. Dat is dan nog exclusief het bedrag van ruim 350 miljoen, dat aan het einde van de competitie onder de 32 clubs wordt verdeeld op basis van het 'marktaandeel'. Een ingewikkelde berekening, gemaakt op basis van prestaties en ingebrachte tv-gelden per land.

Feyenoord is met een budget van 60 miljoen gulden een modale club in Europa. Boavista doet met 10 miljoen voor een stuk minder. Borussia Dortmund, dat dit seizoen alleen al voor 60 miljoen investeerde in de komst van Ikpeba, Wörns, Bobic en nog wat kleiner 'grut', werkt zelfs met een begroting van 180 miljoen gulden op jaarbasis en veroorzaakte dus een enorme shock met zijn uitschakeling in Porto.

Nieuw sponsorbeleid Champions League

Daartegen afgezet was de investering van Feyenoord in Somalia goud waard. De Rotterdammers huurden de Braziliaan van satellietclub America uit Belo Horizonte voor een bedrag van ƒ15.000 en dat betaalde de invaller tegen Rosenborg door zijn winnende goal alvast met klinkende munt terug.

Feyenoord dankte ook de Portugezen op de blote knieën. "Sinds ons duel in Dortmund heb ik het gevoel gehad, dat we het nog konden halen. Daar hadden we zoveel mazzel, dat er iemand ergens moest zijn die het goed met ons voorhad", zei Mario Been, de rechterhand van Leo Beenhakker.

Volgens Jon Dahl Tomasson verdiende Feyenoord het ook om verder te gaan. "Bij Dortmund hadden we veel geluk, maar dat hebben we ook afgedwongen. En daarvoor hebben we ook veel pech gehad. De laatste drie wedstrijden krijg ik weer het gevoel van het oude Feyenoord. Iedereen werkt weer voor elkaar." Of de crisis met het Europese succes is afgeschud, beantwoordt de Deen met: "In het voetbal heb je altijd met ups en downs te maken. Vorig seizoen was het misschien wel ons geluk, dat we vroeg werden uitgeschakeld door Stuttgart, waardoor we ons zo succesvol op de competitie konden richten."

Want al behoort Feyenoord nu tot de elite van 16 Europese topclubs, in eigen land dient er nog wel wat gedaan te worden aan de schamele achtste plaats in de competitie. Te beginnen in Enschede, waar FC Twente zondag op het programma staat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.