De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[Nationaal Spaarfonds]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[V & L informatica]

Moedeloosheid op Damrak

AMSTERDAM, vrijdag

AEX 55 nieuwe indices rijker

Een serie oorzaken zorgden gisteren op het Damrak voor een zeer pessimistische stemming. De dollar daalde, Wall Street zakte in elkaar en NBM-Amstelland zorgde voor een onprettige verrassing door een onverwacht forse winstdaling te melden. Daarnaast daalden de obligaties weer opvallend. Per saldo moest de AEX-index daarom 7,33 punten terug naar precies 565.

De opening was nog positief omdat Wall Street woensdag enig herstel had laten zien. Maar dat bleek bij nader inzien vooral een technische herstel te zijn als gevolg van baissedekkingen. Het was de ervaren handelaren op het Damrak snel duidelijk dat de Amerikaanse beleggers voorlopig hun posities zouden gladstrijken, lees verkopen. Vandaag is er maar een halve dag handel in de Amerikaanse vastrentende waarden, maandag is Wall Street gesloten vanwege Labor Day zodat een lang en onzeker weekeinde voor de deur staat. "Wegwezen is het motto", aldus een cynische handelaar die er op wees dat september meestal een slechte maand voor aandelen is.

Wall Street ging inderdaad meteen na de opening in de duikvlucht en stond binnen drie kwartier op een verlies van maar liefst 205 punten waarna een beetje herstel optrad. Even stond de AEX op bijna 10 punten verlies waarna ook hier een paar punten herstel optrad. De rente echter maakt steeds meer beleggers ongerust nu gisteren de obligatiekoersen alweer een halve punt gemiddeld moesten inleveren. Ook de dollar daalde verder, twee cent naar ruim ƒ2,05 en dat vonden handelaren beslist geen goed teken. Zowel dollar als euro zakken weg tegen de Japanse yen.

Als klap op de vuurpijl kwam beurslieveling NBM-Amstelland met onverwacht rampzalige cijfers. De nettowinst kelderde met maar liefst 43% naar ƒ55 miljoen, vooral door een reorganisatievoorziening van ruim ƒ21 miljoen. Per aandeel halveerde de nettowinst tot ƒ1,12. 's Middags was er een analistenbijeenkomst maar de analisten kwamen daar niet positief van terug. De koers van deze bouwer, die in elke goede beleggingsportefeuille zit, stortte met bijna 20% in elkaar tot EUR14,40 en was daarmee onbetwist de grootste verliezer van de beurs. De omzet was enorm met bijna 2,5 miljoen stuks (dubbelgeteld).

Maar ook Volker Wessels Stevin had hiervan te lijden en de koers dook EUR0,85 naar EUR18, ook al ruim 4,5%. HBG presenteerde eveneens niet al te florissante cijfers, namelijk een gelijkblijvende winst maar nog steeds ƒ100 miljoen verlies in Duitsland. De koers daalde EUR0,70 naar EUR10,50 en dat is ook al ruim 7%.

Ahold presenteerde prachtige cijfers. De winst over het eerste semester is met bijna 41% gestegen. Dat was aan de bovenkant van de verwachtingen van analisten. Toch waren analisten niet helemaal tevreden. Op de persconferentie werd niet veel nieuws gebracht en de verhouding eigen-vreemd vermogen lijkt velen van hen niet helemaal voldoende voor een volgende grote overname. Dus zou er wel weer eens een emissie in het vat kunnen zitten, redeneerde men. Mede door het zwakke beursklimaat en de lagere dollar moest de nationale grootgrutter EUR1,25 inleveren op EUR33,20.

Vedior presenteerde woensdag een sensationele overname. In één klap worstelt de uitzender zich in de wereldtop en wordt een internationale speler. Analisten vonden echter dat de overname wel erg veel geld kost. Bovendien gaat men die overname in zeven jaar afschrijven, niet van het vermogen, maar via de verlies- en winstrekening. Dat betekent dus enerzijds zeven jaar druk op de winst maar anderzijds zeven jaar belastingvoordeel. Maar er komt ook nog een zware emissie dus is het misschien handige om die even af te wachten en de nieuwe aandelen Vedior tegen een aanzienlijk lagere prijs in de wacht te slepen. De koers steeg desondanks als een van de weinigen, met EUR0,40 naar EUR16,75.

Brunel ligt in de hoek waar de klappen vallen. De winstverwachting was een tegenvaller en de koers ging onmiddellijk omlaag. Gisteren ging daar nog eens EUR1,90 vanaf op EUR16,20. "Op deze prijs is het aandeel bijna weer koopwaardig", meende een handelaar.

De meeste actieve fondsen noteerden lager. Hagemeyer kreeg weer een tik, dit keer minus een euro op EUR22,10. De financiële waarden moesten allen terug met uitzondering van ING die nog een halve euro wist te winnen op EUR51,60. Volgens geruchten staat ING klaar om een belang van 15% in de Franse bank CCF te nemen. Daarmee zou het totale belang uitkomen op 33%. ING weigerde gisteren commentaar.

Baan was weer eens uit de gratie en verloor EUR0,60 op EUR11,70 maar zowel ASML als ASMI konden nog een winstje boeken. Philips daalde verder. De goede cijfers van Nedschroef en Petropus, Nederlands tweede oliemaatschappij, leidden tot flink hogere koersen.

Peter van der Tuin






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.