De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
3 september 1999

 


[Postbank Aandelenfonds]
[BOL, voor al uw boeken]
[Nationaal Spaarfonds]
[V & L informatica]
[Autosite]

AEX 55 nieuwe indices rijker

AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse effectenbeurs kent vanaf gisteren maar liefst 55 nieuwe indices. Een speciale 'All Share-index' waarin alle fondsen van de beurs zijn opgenomen en daarnaast tien zogenoemde groepsindices en 39 sectorindices.

De algemene indices moeten een beter beeld geven van de machtsverhoudingen op de aandelenmarkt. In de AEX-index wegen alle fondsen voor maximaal 10 procent mee, terwijl Koninklijke Olie in werkelijkheid bijvoorbeeld zo'n 25 procent van de handel omzet. In de All Share-index (kortgezegd AAX) krijgen alle fondsen een op die omzet gebaseerde weging.

"Dat maakt hem interessant als indicator voor het marktsentiment",meent R. Mevissen van IMG Holland. "Aan ruim tweehonderd fondsen kun je meer zien dan aan 26, waaruit de AEX-index bestaat."

De groeps- en sectorindices stuiten op aanzienlijk minder enthousiasme. "Wat moeten wij in godsnaam met 55 indices?" roept een commissionair uit. Een ander noemt de introductie bij voorbaat kansloos. "Too late, too little", is zijn conclusie.

En dat terwijl de beurs de indices juist, naar het voorbeeld van de Londense FTSE, heeft ingevoerd om het voor handelaren en analisten gemakkelijker te maken bedrijven internationaal met elkaar te vergelijken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.