De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] ReiswereldDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
12 juni 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Vlaams Blok zoekt
steun Franstaligen

Van onze correspondent - BRUSSEL, zaterdag

Het Vlaams Blok probeert zich te onttrekken aan de taboesfeer, waarin het zich jarenlang heeft geplaatst met campagneleuzen als "eigen volk eerst".

Deskundigen schatten dat de partij bij de verkiezingen morgen weer sterk zal groeien en ongeveer 15% van de Vlaamse stemmen krijgt. Een herhaling van zondag 24 november 1991 (Zwarte Zondag), toen het Blok definitief doorbrak, zit er dik in.

België snakt naar eigen 'poldermodel'

Het partijprogram is in alle stilte herschreven om het Blok acceptabeler te maken voor grotere groepen kiezers. In de achterstandswijken, waar ze hoog scoren, valt electoraal niet zoveel winst meer te behalen, dus zoeken ze het breder. Het Vlaams nationalisme en het terugsturen van vluchtelingen zijn niet langer de enige programmapunten. Op de verkiezingsaffiches is de bokshandschoen verruild voor een keurig doorsnee-gezinnetje.

Voor de andere partijen blijft het Vlaams Blok de verpersoonlijking van het Kwaad. Zij hebben een "cordon sanitaire" om het Blok heen gelegd, dat ervoor moet zorgen dat ze nergens aan de macht kunnen deelnemen. Maar er komen steeds meer scheuren in het anti-Blok front en bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar zullen ze waarschijnlijk toch door het cordon heen breken.

Brusselaars

Het overwegend Franstalige Brussel is dit keer de speerpunt in de strategie van het Blok. Daar willen ze proberen minstens de helft van de Nederlandstalige zetels in handen te krijgen waarmee ze de vorming van een regering voor het Brusselse Gewest kunnen blokkeren. Om dat te bereiken zoekt het Vlaams Blok de steun van Franstalige Brusselaars die de onveiligheid op straat beu zijn.

Lijsttrekker Johan Demol is voormalig politiecommissaris van de deelgemeente Schaarbeek, waar hij met een beleid van zero-tolerantie de misdaad te lijf ging. Vanwege zijn extreemrechtse sympathieën werd hij ontslagen. Via het Vlaams Blok ziet Demol zijn kans schoon wraak te nemen op de hoge heren. Hij is volledig tweetalig en kan in de Franstalige wijken op heel wat steun rekenen.

De kans is groot dat Franse proteststemmen het Vlaams-nationalistische Blok een zodanig sterke positie in Brussel geven dat zij het bestuur van de hoofdstad kunnen lam leggen. Daarvoor heeft het maar vijf of zes van de 75 zetels in het Brussels deelparlement nodig. Een gewestregering moet namelijk kunnen steunen op een meerderheid in beide taalgroepen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.