De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Quicklink]
[Jaarverslag Service]
[V & L informatica]
[Matchbank]
[Prive Roddelbox]

Aanpak Luxemburgo moet leiden
tot wereldtitel voor Brazilië in 2002

door Valentijn Driessen - SALVADOR, vrijdag

Op het veld van stadion Fonte Nova in Salvador, waar Brazilië en Nederland elkaar morgen treffen, traint de 'Selecao' elf tegen elf: de basiself tegen de reserves. De verrassing speelt bij de tweede keus. Daar loopt een man van meer dan middelbare leeftijd (47) de rol van Frank de Boer te imiteren. Alleen z'n oogopslag is iets vriendelijker.

Wanderley Luxemburgo is sinds het WK in Frankrijk trainer van het Braziliaanse elftal en is voor Zuid-Amerikaanse begrippen revolutionair aan de gang. Hij kijkt niet alleen meer naar z'n eigen elftal, maar ook naar de tegenstander. Nederland heeft hij tot in den treure bekeken en bestudeerd. Omdat Frank de Boer in zijn ogen de alles bepalende man is bij Oranje, speelt hij in het trainingspartijtje de rol van de centrale verdediger van FC Barcelona. Tegelijkertijd geeft hij z'n spelers een handvat om De Boer uit te schakelen. Het moet morgen en dinsdag leiden tot de overwinning.

Wanderley Luxemburgo heeft in het voetbalgekke Brazilie voor een revolutie gezorgd. De aanpak van de nieuwe bondscoach is volledig omgekeerd aan die van zijn voorganger Mario Zagallo.

Foto's: Hans van Tilburg

Zelf wil Luxemburgo het later liever niet zeggen. Maar Cees van Nieuwenhuizen, ex-sportjournalist in Nederland en namens sponsor Nike dagelijks bezig met het Braziliaanse elftal, spreekt van een heuse 'paleisrevolutie'. "Hij zet de conservatieve voetbalwereld in Brazilië op z'n kop. Luxemburgo werkt naar Europese maatstaven en hij wordt de eerste Braziliaanse trainer bij een Europese topclub."

Luxemburgo volgde Mario Zagallo op. Een legende in Brazilië, die tweemaal de wereldtitel als speler en als trainer behaalde, maar in Frankrijk faalde. Gekscherend is wel gezegd dat hij vorig jaar slechts "een oude man was, gehesen in een trainingspak, een te groot trainingspak zelfs". Ondanks zijn erelijst deed de werkwijze van Zagallo denken aan de jaren zestig. De spelers namen hem ook niet serieus. Hij bezocht geen clubs, geen spelers, geen wedstrijden (die zag hij op televisie), hij sprak niet met spelers, zijn trainingsmethoden waren verouderd en z'n filosofie dat je met de beste spelers altijd een winnend team hebt, is niet meer van deze tijd.

Tussen de trainingen door geniet Oranje van de beroemde Braziliaanse branding aan het strand in Salvador. Ronald de Boer, Phillip Cocu, Patrick Pauwe en Frank de Boer laten zich achterover in de golven vallen.

"Over m'n voorgangers praat ik nooit. Daar win ik niets mee", laat Luxemburgo weten. "Ik doe het wel anders, maar of het beter is, moeten de resultaten op grote toernooien uitwijzen. Ik neem mijn vak heel serieus. Omdat Dennis Bergkamp niet speelt bij Nederland en ik z'n vervanger Ruud van Nistelrooy niet ken, ben ik naar de competitiewedstrijd Fortuna Sittard-PSV (6-4) geweest. Ik weet wat ik van hem kan verwachten. M'n spelers kunnen daarmee hun voordeel doen."

Opstelling Brazilië

Luxemburgo is een moderne academicus, een type Louis van Gaal, die voetbal bestudeert en op de hoogte is van de lichtingen die Brazilië over vier jaar tot tien jaar aan de top moeten houden. Bij vele clubs, topclubs met veel internationals, stonden ze met hun ogen te knipperen en met de oren te klapperen. De bondscoach kwam op bezoek. Die hadden ze in een eeuwigheid niet meer mogen begroeten. "De structuur moet optimaal zijn om goed te kunnen presteren. Daar ben ik ook mee bezig."

Opstelling Nederland

In het van belangen aan elkaar geknoopte rijtje bestuurders is het ongelofelijk dat iemand als Luxemburgo een kans heeft gekregen. Want de bezem in z'n handen is groot en veegt heel wat schoon. Ongetwijfeld heeft Nike, de weldoener van de Braziliaanse voetbalbond, daar de hand in gehad. Van Nieuwenhuizen: "Het kwam voor mij als een verrassing dat de bond het toestond deze vernieuwende man z'n gang te laten gaan. Maar onthoud wel dat Luxemburgo hier een grote meneer is in het voetbal. Overal, en op elk niveau, heeft hij grote successen geboekt."

Als speler was hij weliswaar een middelmatige linksback, als trainer/coach won hij met Campo Grande, Al Shabab (Saoedi-Arabië), Bragantino, Palmeiras en Corinthians staten- en landentitels. In de Copa America volgende maand moet hij z'n eerste grote succes halen met Brazilië. Hij leeft op de spreekwoordelijke vulkaan. "Ik zit op de heetste trainersstoel van de wereld met ruim zestig miljoen coaches die aan m'n poten zagen. Iedere dag word ik bestookt met suggesties. Toch ga ik m'n eigen weg. Het moet leiden tot de wereldtitel in 2002. Dat is het grote doel waarvoor ik bezig ben. Lukt dat niet, dan weet ik de gevolgen. In een land als Brazilië moet je dan vertrekken, hoe goed je misschien ook bezig bent geweest."


* De wedstrijd wordt zaterdagavond live uitgezonden op Veronica. De reportage begint om kwart voor negen.







[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.