De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


woensdag
2 juni 1999

 


[Quicklink]
[Matchbank]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]
[Jaarverslag Service]

Dominik Hrbaty blijft
toppers verbazen

Van onze speciale verslaggever - PARIJS, woensdag

Hij houdt van bergbeklimmen en voert zijn hobby in Parijs in figuurlijke zin al een dag of tien uit. Dominik Hrbaty uit Slowakije ontpopte zich gedurende Roland Garros 1999 als reuzendoder bij uitstek. Na 's werelds nummer één, Jevgeni Kafelnikov, en diens landgenoot Marat Safin, de revelatie van de Franse Open vorig jaar, moest niemand minder dan Marcelo Rios eraan geloven. De Slowaakse 'soldaat', nummer dertig in de wereld, bezorgde de man van de citroenprijs een uiterst zure middag.

Voor de Chileen lag het schema volledig open, maar op een dag dat alles meezit, wil Hrbaty nog wel eens ongenadig uithalen. Via 7-6, 6-2, 6-7, 6-3 beroofde hij het enfant terrible van het mannentennis van een droomschema op weg naar zijn eerste Grand-Slamtitel. De sensatie van het toernooi wacht in de halve finales een ontmoeting met André Agassi, de verloren zoon die terug is aan het firmament.

Hrbaty, die twee jaar geleden voor het eerst van zich deed spreken door bij de Australian Open Pete Sampras bij een hitte van veertig graden tot vijf slopende sets te dwingen, kan hoewel al even aanwezig in het circuit op zijn 21e als een aanstormend talent worden bestempeld. Steffi Graf verkeert in de nadagen van een uiterst imposante loopbaan. Toch ging de aandacht op 'ladies day' ook uit naar de oudgediende uit Brühl. Fraulein Forehand behoeft geen nadere introductie. Zij behoort met twintig Grand-Slamtitels, waaronder vijf keer de Franse Open, ongetwijfeld tot de grootste speelsters aller tijden. Die zowel op privé-gebied als in haar carrière zo ongeveer alles heeft meegemaakt, wat een mens kan bedenken. Die na al die jaren tijdens haar zestiende Roland Garros op het hoogste niveau terugkeerde. Terwijl nog geen jaar geleden eenieder twijfelde of ze ooit nog op de banen te bewonderen zou zijn. De slijtage had toegeslagen. De blessures hadden een chronisch karakter gekregen, maar de schijnwerpers bleven lokken.

'Fraulein Forehand' deed weer eens ouderwets van zich spreken op het gemalen baksteen van Roland Garros. Zelfs de nummer twee van de wereld, Lindsay Davenport, had geen antwoord op de ontketende Steffi Graf.

FOTO: EPA

Inmiddels is zij alweer een tijdje terug in het circuit, maar de prestatie tegen Lindsay Davenport, de nummer twee van de wereld, gaf aan alle kanten aan dat zij aan een onwaarschijnlijk slotakkoord bezig is. "De wijn was reeds gerijpt en is volledig op dronk. De hoogste tijd om de fles te ontkurken", verklaarde de sommelier in het Roland Garros-restaurant, refererend aan zijn grootste idool. De Duitse ex-nummer één van de wereld dwong een halve-finaleplaats af door Davenport in drie sets (6-1, 6-7, 6-3) te verslaan. Haar wacht de klassieker tegen Monica Seles, die zich vrij eenvoudig ontdeed van ook al een routinier, Conchita Martinez. Saillant detail van de halve finale is dat het duo tien jaar geleden op hetzelfde gravel van Roland Garros het eerste onderlinge duel uitvocht. Graf won destijds van de vrouw die het kreunen en steunen in het tennis introduceerde. Seles was toen vijftien en wenste zich het jaar erop niet meer te laten slachtofferen.

Wimbledon 1996 staat voor
vaderlands tennis
in het geheugen gegrift

Steffi Graf wilde niet vooruit te kijken naar de in alle opzichten boeiende confrontatie. "Ik leg mezelf geen druk meer op. Het gaat mij om het plezier en Roland Garros '99 heeft me dat al voor een groot deel gegeven. Winnen van Davenport op zo'n aansprekend evenement is meer dan ik gedacht had. Ervaring en geduld kunnen mij nog steeds een eind brengen. Tenminste, als ik topfit ben", zei ze met een knipoog naar de jeugd, die het op Martina Hingis na liet afweten op de veeleisende ondergrond.

Met Steffi Graf en Monica Seles plaatsten Hingis en titelverdedigster Arantxa Sanchez zich voor de halve finales. Hrbaty en Agassi waren de eerste mannelijke halve finalisten. Verrassend, maar daar is men de laatste jaren aan de Boulevard d'Auteuil wel een gewend geraakt. En zeker gedurende deze editie van het mondaine en druk bezochte Grand Slam, dat ruim halverwege al bijna uit zijn voegen knapt van de surprises.

Roland Garros (22 miljoen gulden): vrouwen, kwartfinales: Hingis (Zwi/1) - Schwartz (Oos) 6-2 6-2, Graf (Dui/6) - Davenport (VSt/2) 6-1 6-7 6-3, Sanchez Vicario (Spa/7) - Plischke (Oos) 6-2 6-4, Seles (VSt/3) - Martinez (Spa) 6-1 6-4.

Indeling halve finales: Hingis - Sanchez Vicario, Graf - Seles.

Mannen, kwartfinales: Hrbaty (Slw) - Rios (Chl/9) 7-6 6-2 6-7 6-3, Agassi (VSt/13) - Filippini (Uru) 6-2 6-2 6-0.

Dubbel, kwartfinale: Bhupathi/Paes (Ina/1) - Ferreira/Leach (ZAf/VSt/8) 7-5 6-2, Kulti/Tillstrom (Zwe) - Arthurs/Kratzmann (Aus) 6-4 7-6.

Gemengd dubbel, kwartfinales: Neiland/Leach (Let/VSt/6) - Raymond/Paes (VSt/Ina/1) 7-6 6-3, Srebotnik/Norval (Slw/ZAf) - Sugiyama/Bhupathi (Jap/Ina/3) 2-6 6-3 7-5, Likhovtseva/Woodforde (Rus/Aus/4) - De Swardt/Adams (ZAf/7) 7-5 6-2, De Villiers/Stafford (ZAf) - Kunce/Vizner (Aus/Tsj) 7-5 6-3.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.