&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


vrijdag
5 februari 1999

 


[FBTO verzekeringen]
[VSB Hypotheken]
[Hypotheek-angst?]
[CMG]
[World OnLine]
[Eurocard Mastercard]
[Netaspect]

El Al sjoemelde met onderhoud

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, vrijdag

Verschillende niet-luchtwaardige El Al-vliegtuigen zijn de afgelopen jaren vanaf Schiphol opgestegen omdat de Israëlische luchtvaartmaatschappij met het onderhoud sjoemelt.

Dat hebben onderhoudsmonteurs van El Al gisteren onder ede verklaard voor de parlementaire enquêtecommissie Bijlmerramp.

Alleen al de ramp-Boeing van El Al die op 4 oktober 1992 in de Bijlmer neerstortte, had een onderhoudsstaat met 25 pagina's vol klachten die nog niet waren verholpen.

Hoewel deze lijst met uitgestelde onderhoudswerkzaamheden volgens El Al-monteur Bollinger "wel heel erg lang" is, vonden zijn collega's L. O'Neill en C. Gaalman het toestel die bewuste avond na enkele werkzaamheden veilig genoeg om te vertrekken.

Aangeslagen
Een duidelijk aangeslagen onderhoudsmonteur Gaalman vertelde de commissie dat hij onder druk van zijn superieuren tenminste twee keer werd gedwongen ter goedkeuring een handtekening te zetten om een niet-luchtwaardige kist toch te laten vertrekken.

Dat de afgekeurde vliegtuigen toch konden opstijgen was ook mogelijk omdat vliegtuigen van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen tot vorig jaar in Nederland niet op veiligheid werden gecontroleerd.

De inmiddels zwaar onder vuur liggende Rijksluchtvaartdienst (RLD) stelde zich altijd op het standpunt dat vliegtuigen moeten worden gecontroleerd door de luchtvaartautoriteiten in het land van herkomst.

Onder druk van toenmalig minister Jorritsma (Verkeer) heeft de RLD inmiddels vliegende brigades ingesteld. Zij controleren steeksproefsgewijs alle buitenlandse toestellen op Schiphol. Tot nu toe hebben zij nog niet van hun recht gebruik gemaakt om vliegtuigen aan de grond te houden.

Een woordvoerder van El Al ontkende gistermiddag de aantijgingen van de onderhoudsmonteurs. "We houden ons aan de internationale regels."

Voormalig directeur A. van Liere, tijdens de Bijlmerramp de hoogste baas van de luchtverkeersbeveiliging op Schiphol, kan begrijpen dat zijn vroegere medewerkers de informatie over de lading van het vliegtuig hebben achtergehouden. "Ik denk dat ze zich realiseerden dat ze fout zaten en bang waren voor de consequenties."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.