&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Inpakken en wegwezen

door Jaap de Groot - KAAPSTAD, zaterdag

Inpakken en wegwezen. Nauwelijks drie uur nadat ze op de golfbaan van Stellenbosch gesommeerd waren om direct naar het spelershotel terug te keren, zaten Frank en Ronald de Boer al in het vliegtuig richting Spanje. In de tussentijd zaten ze een uur in de taxi en werden daarna de koffers gepakt, de transfercertificaten naar de Spaanse voetbalband gefaxt en afscheid genomen van trainer Jan Wouters. Om de andere spelers de hand te drukken was geen tijd meer. Ronald de Boer: "We hadden een vrije middag gekregen, dus op het moment dat ik gebeld werd om terug naar het hotel te komen, was iedereen al vertrokken. Dat is zonde, omdat ik de jongens met wie ik zoveel jaar gespeeld heb graag nog één keer recht in de ogen had willen kijken."

Nadat de broers nog tot twaalf uur met de selectie hadden getraind, moesten ze om half één op de kamer van Jan Wouters komen. Frank de Boer: "Daar werd ik gebeld door meneer Van Os (penningmeester van Ajax JdG) die vertelde, dat Barcelona weer in actie was gekomen en dat we stand-by moesten blijven. Omdat ik door de ervaringen van de laatste tijd wat sceptisch was geworden, besloot ik toch te gaan golfen en m'n handtelefoon bij me te houden. Maar vlak voor de poort van het complex werd ik weer door Van Os gebeld, die meldde dat de transfer rond was en dat ik meteen naar Barcelona moest afreizen. Een aangename verrassing."

• De 'verlossing' in beeld... Frank en Ronald de Boer tekenen in de lobby van een Zuidafrikaans hotel de transfercertificaten van de Spaanse bond. Na meer dan een half jaar touwtrekken morgen de Ajax-broers eindelijk naar Barcelona.

FOTO: ROB DE JONG

Waarna Frank de Boer even terugkeek op het laatste half jaar. "Het is natuurlijk geen leuke periode geweest. Ronald en ik zijn er steeds redelijk nuchter onder gebleven, maar vooral m'n vader en moeder hebben er flink onder geleden. Ze moesten steeds al die verhalen aanhoren en lezen over hun kinderen en dat deed pijn. Vooral voor hen ben ik blij, dat het nu achter de rug is."

Overigens had Frank de Boer woensdag nog een gesprek met Jan Wouters, die de verdediger nog één keer probeerde over te halen om ook na dit seizoen bij Ajax te blijven. "Dat heb ik erg gewaardeerd, ook omdat Jan duidelijk aangaf me als centrale verdediger te zullen gebruiken. Alleen heb ik toen opnieuw benadrukt, dat het echt niet om Ajax ging of om de positie waarop ik moest spelen. Ik wil gewoon iets anders, iets nieuws."

"Wel wil ik benadrukken, dat ik Ajax nog altijd één van de mooiste clubs ter wereld vind," voegde Ronald de Boer daar aan toe. "Dat hoor je ook van al die andere jongens die vertrokken zijn. Iedereen kijkt terug op een heerlijke tijd en ik heb dat ook. Het laatste half jaar kan echt niet al het moois wegnemen wat Frank en ik bij Ajax hebben meegemaakt."

Daarna ging hij in op de twijfels die er over zijn overgang zijn gerezen. In Spanje werd meteen gesuggereerd, dat Ronald alleen was gekocht om zeker van Frank te zijn en dat de aanvaller vervolgens weer snel zou worden doorverkocht. "Dat lijkt me echt stug, al kreeg ik van de week wel een raar gevoel toen ik hoorde, dat Barcelona alleen Frank tussentijds wilde kopen. Maar goed, ook voor mij is veel geld betaald en ik denk niet dat Barcelona dat zomaar over de balk gaat gooien."

Het duo was gistermiddag zo door de transfer overvallen, dat de meeste details nog niet bekend waren. Frank de Boer: "Nadat het van de week was afgeketst, had ik me al verzoend met de gedachte om het seizoen bij Ajax af te maken. Maar ik kan me herinneren dat de transfer van Patrick Kluivert ook pas twee uur voor het sluiten van de transfermarkt geregeld werd, dus misschien werkt het wel zo bij Barcelona. Ik weet in ieder geval niet voor hoeveel jaar ik straks ga tekenen. Ook met Louis van Gaal heb ik sinds het Voetballer van het Jaar Gala in september niet meer gesproken. Officieel weet ik dus niet wat hij met mij van plan is, al lijkt me dat niet zo'n erg groot geheim."

Terugkijkend op de afgelopen maanden komt de transfer van de tweeling zeker niet in aanmerking voor de stijlprijs. Bovendien ontstond regelmatig de indruk, dat Ronald en vooral Frank in een rol werden gedrukt die tegen hun natuur indruiste. Frank: "Ik geef toe, dat het soms heel moeilijk is geweest. Maar ik heb ook geleerd, dat je soms iets tegen je natuur in moet doen om dat te bereiken wat je voor ogen hebt." En Ronald: "Wat ik vooral geleerd heb, is dat het soms wat hardheid kost om een keer aan jezelf te denken."

Bij het afscheid besloot Frank de Boer Jan Wouters nog een hart onder de riem te steken. "Ik heb tegen Jan gezegd, dat ik de afgelopen weken al heb kunnen zien dat hij er komt. Zijn manier van werken bevalt iedereen beter dan wat er onder Morten Olsen gebeurde. Bij Jan train je echt om te leren en om je te verbeteren. Niemand krijgt de tijd om te verslappen en dat is op ons niveau essentieel. Ik miste dat bij Olsen. Als we bijvoorbeeld bezig waren met een positiespel, dan werd er vijf minuten lang niets gezegd. Jan legt soms na tien seconden al het spel stil en begint dan te corrigeren. Zo hoort het ook te werken."

Met de Ajax-tassen over de schouder werd uiteindelijk om half vijf het hotel verlaten, waarna een uur later het vliegtuig richting Barcelona vertrok. Terwijl het gros van de selectie nog onwetend was van het feit dat Ajax weer twee internationals armer was, vlogen Frank en Ronald de Boer eindelijk het nieuwe avontuur tegemoet.

- Column - Eigen kijk - door Jaap de Groot






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.