&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
16 januari 1999

 


[Hypotheek-angst?]

Een Oscar voor hoe het niet moet

door Jaap de Groot - KAAPSTAD, zaterdag

Eind goed, al goed. Maar niet heus. Naast het feit, dat iedereen Frank en Ronald de Boer de transfer naar Barcelona van harte gunt, is er vooral de herinnering aan de onsmakelijke verpakking van de transactie. Met name mr. Harro Knijff (advocaat) en Rob Cohen (schoonvader van Ronald de Boer) komen dan ook in aanmerking voor de Oscar voor hoe het niet moet. Want om de publieke opinie tegen mensen als Frank en Ronald de Boer te krijgen is een prestatie op zich. De twee Noord-Hollanders zijn namelijk het toonbeeld van de ideale prof. Talentvol, gedisciplineerd, loyaal en correct. In deze tijd van grote financiële en commerciële belangen een verademing.

Daarom was het fnuikend om te zien hoe er de laatste tijd met het duo werd omgesprongen. Werkelijk alles wat fout kon gaan ging mis. En eigenlijk was geen enkele partij zonder schuld. Het begon al bij Ajax dat vorig seizoen onvoldoende onderkende, dat het niet werkte tussen trainer Morten Olsen en de harde kern van de selectie. De onvrede die daaruit voortvloeide versterkte de wens van Ronald en later ook Frank om het bij Ajax voor gezien te houden. Toen de club alles liet zoals het was en Frank de Boer op zijn geliefde libero-positie ook nog eens een uitstekend WK speelde, was het laatste beetje ambitie bij beide spelers verdwenen om er in Amsterdam nog wat van te maken.

Daarna werd in de begeleiding van het duo de ene blunder na de ander gemaakt. Omdat Frank en Ronald de Boer rollen kregen opgedrongen die totaal niet bij hen pasten. Tijdens een interview dat ondergetekende eind juli met hen had, stond het probleem centraal waar vrijwel iedere speler in zijn carrière tegenaan loopt. Na al die jaren Ajax, waarin bovendien alle hoofdprijzen werden gewonnen, was de drang om er weer een seizoen vol tegenaan te gaan aangetast. Vooral bij Ronald was dat in de voorafgaande competitie al te zien geweest. Tijdens dat gesprek kwam ook de onvrede over Morten Olsen ter sprake, maar afgesproken werd om dat buiten het artikel te laten. Hun verhaal was al sterk genoeg, bovendien vonden ze het hard op de man spelen niet bij hen passen.

Nauwelijks 48 uur later zou het tweetal, op advies van hun advocaat, tijdens de arbitragezaak toch de vloer met Morten Olsen aanvegen. Sindsdien werd met geen woord meer over de ware reden van hun probleem gerept. Sterker, er ontstond een situatie waarin de ene confrontatie nog harder was dan de ander. Gezien hun karakters moeten Frank en Ronald de Boer toen door een hel zijn gegaan en mag het een wonder heten dat ze allebei op het veld nog redelijk wisten te presteren. Helemaal toen ze op een gegeven moment door de eigen Ajax-aanhang werden uitgefloten. Het ultieme bewijs van hoe de zaak uit hand was gegierd.

Met die nare ervaring op het netvlies zou je verwachten, dat de omgeving zich verder koest zou houden. Bovendien verschafte de winterstop behoorlijk wat lucht en leek iedereen zich goed te hebben herpakt om toch nog iets leuks van de laatste zes maanden bij Ajax te maken. Maar 1999 was nog geen paar dagen oud of Rob Cohen vond het nodig om in de publiciteit te brengen, dat de broers overwogen hadden om per 1 januari hun ontslag bij Ajax in te dienen. Volgens hem was dat op basis van de Flexwet mogelijk geweest. Niet alleen klopte de informatie van geen kant, erger was dat opnieuw buiten Frank en Ronald om olie op het vuur werd gesmeten.

Vandaar dat de Ajax-trip naar Zuid-Afrika als geroepen kwam. Ver weg van Nederland kon het duo eindelijk in alle rust weer alleen met voetballen bezig zijn. In Kaapstad werd bovendien duidelijk, hoeveel krediet Ronald en vooral Frank nog steeds binnen de selectie hadden. Van trainer tot speler, het was soms aandoenlijk om te zien hoe iedereen bezig was om ze op hun gemak te laten voelen. Zo ontstond zelfs lichte hoop, dat Frank misschien toch te porren zou zijn om bij Ajax te blijven. Een vis die Jan Wouters afgelopen woensdag ook bij hem uit zou gooien. Weliswaar tevergeefs, maar het zei wel iets over de bijgestelde sfeer binnen de selectie.

Maar zelfs in het verre Zuid-Afrika werden Frank en Ronald de Boer geen rust gegund. Opnieuw waren het mr. Harro Knijff en Rob Cohen, middels de voorbarige mededeling dat de transfer van Frank naar Barcelona rond was, die voor nieuwe onrust binnen de selectie zorgden. Helemaal toen zowel Ajax als Barcelona het nieuws terugdraaide en Frank de Boer opnieuw voor joker stond. Het was uitsluitend en alleen aan de fantastische houding van de verdediger te danken, dat iedereen toch snel kon overgaan tot de orde van de dag.

De beloning kwam gistermiddag, toen het geluk Frank en Ronald eindelijk toelachte. Ondanks al die anderen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.