" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Engeland dankt wonderkinderen

door Sieb Oostindie - LENS, zaterdag

Glenn Hoddle stond na het verrassende 2-1 verlies tegen Roemenië de afgelopen dagen onder een werkelijk enorme druk. Heel Engeland bemoeide zich met de opstelling van zijn team. Er werden enquêtes gehouden, in kranten konden petities worden getekend. De belangrijkste boodschap die de bondscoach meekreeg was simpel: Michael Owen en David Beckham moeten erin om de tweede ronde van het WK veilig te stellen. De twee wonderkinderen van het Engelse voetbal stonden er gisteravond tegen Colombia in en het hielp. Owen bereidde de 1-0 voor, Beckham hielp Engeland al binnen een half uur aan de geruststellende 2-0. Een enorme supportersmacht in het zwaar bewaakte Lens zag de Britse equipe uiteindelijk finishen op 2-0 en dat betekent dat het team het op 30 juni in Saint Etienne op mag nemen tegen Argentinië.

In het drooggelegde Noord-Franse stadje, waar 1300 politieagenten met de knuppel klaarstonden om elke verkeerde Engelse beweging de kop in te drukken, vond de grootste invasie sinds D-day plaats. Naar schatting 40.000 supporters, van wie de helft zonder kaartje, staken per trein, vliegtuig op boot het Kanaal over om het Engelse team te steunen in Felix Bollaert, het sfeervolle stadion dat meer fans kan herbergen dan er mensen in Lens wonen (31.000).

De publieke opinie eiste het optreden van Beckham en Owen na de afgang tegen Roemenië. Eigenlijk is het maar vreemd, dat hun eerste WK-optreden in de basis zo zijn beslag moest krijgen. Hoddle was in zijn actieve carrière een schitterende, on-Engelse middenvelder, die door zijn gebrek aan typisch 'Engelse' voetbalkarakter voor mietje werd uitgemaakt en juist daardoor vaak niet aan spelen toekwam. Nu hij zelf bondscoach is, maakte hij de beide supertalenten het slachtoffer van een beleid, waar hij vroeger ook zelf vaak aan ten onder ging in het nationale team. Volgens Hoddle legt Beckam te veel risico's in zijn spel en is Owen met zijn 18 jaar nog te jong om zomaar voor de leeuwen te gooien.

Maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Hoddle zette tegen Colombia eindelijk Beckham met zijn prachtige passing direct in (ten koste van Batty) en besloot naast de United-middenvelder ook spits Owen op te laten draven in plaats van Sheringham. De tiener, van wie vorig jaar buiten Liverpool nog nooit iemand had gehoord, was dit seizoen de grote openbaring in de Premier league. Hij werd vanuit het niets medetopscorer (18 treffers), samen met Chris Sutton en Eon Dublin. Een sensationele ster was geboren, maar Hoddle hield in Frankrijk twee weken vol dat hij te jong was en te onervaren om in de basis te starten.

Tegen Roemenië viel de 18-jarige een kwartiertje voor tijd in en had hij zes minuten na zijn WK-debuut al gelijkgemaakt. Gisteren beweerde Hoddle, dat hij allang van plan was Owen te laten starten tegen Colombia, maar er waren slechts weinig mensen die dat echt geloofden. Owen beschaamde het vertrouwen in hem niet, toen hij profiteerde van een Colombiaanse uitglijder en gelijk voorzette. De bal werd nog weggewerkt door verdediger Bermudez, maar daarna schoot Anderton schitterend in de kruising: 1-0.

Met een prachtige vrije trap verdubbelde United's Beckham, die zelfs door zijn eigen trainer Alex Ferguson in de pers naar voren werd geschoven voor een basisplaats, de score in de 29e minuut. Toen kon er helemaal niets meer misgaan voor de ploeg, die de Colombianen net als vier jaar geleden al na de eerste ronde naar huis stuurde.

De uiteindelijke 2-0 was in de ogen van de Engelsen van levensbelang. Een beetje relativeringsvermogen kan in dat soort kwesties nooit veel kwaad, maar ook de Colombianen weten, hoe de belangrijkste bijzaak in het leven nog weleens tot cruciale affaires kan worden opgepompt. Getuige de moord van libero Andres Escobar, nadat deze in en tegen de USA in eigen doel had geschoten. "Wij zijn de kinderen van een historie vol geweld, van een Spaanse moordenaar en een Indiaanse hoer", aldus de Colombiaanse dichter Guillermo Valencia. Op de grafsteen van Escobar staat de tekst, die hij na de dodelijke eigen goal bezigde: "Sportief is dit vreselijk. Maar het leven gaat gewoon door."

Dat was een dodelijke vergissing. De moordenaar is gepakt, maar de vraagtekens rondom de werkelijke achtergronden van de aanslag bij café-bar-dancing Sodoma (...) te Medellin zijn altijd gebleven. Het is daarom de vraag hoe het Colombiaanse elftal vandaag in het door en door corrupte land zal worden ontvangen. De Engelsen daarentegen waren gisteren de grote helden in de ogen van hele eiland. Maar ook dat kan verkeren...


Colombia - Engeland 0-2 (0-2). 20. Anderton 0-1, 30. Beckham 0-2. Scheidsrechter: Brizio Carter (Mex). Toeschouwers: 41.000. Gele kaart: Serna, Aristizabal, Bermudez (Col), Shearer, Scholes (Eng).
Colombia: Mondragon; Cabrera, Bermudez, Palacios en Moreno; Lozano, Serna (46. Ricard), Rincon en Valderrama; De Avila (46. Valencia) en Preciado (46. Aristizabal).
Engeland: Seaman; Neville, Adams, Campbell en Anderton (79. Lee); Beckham, Ince (81. Batty), Le Saux en Scholes (74. McManaman); Owen en Shearer.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam