Expert

Historische zege Iran

Estili viert zijn treffer

Van onze speciale verslaggever - LYON, maandag

Na de even zwaar bevochten als onverdiende overwinning op de Verenigde Staten (1-2) mag Iran nog hopen op een plaats in de achtste finales van het WK voetbal. In Lyon was Team USA duidelijk de betere ploeg, maar pech en zwakte in de afwerking zorgden ervoor dat het elftal van Steve Sampson het toernooi verlaat via de achterdeur.

Voor Sampson betekent het resultaat in de even historische als spectaculaire wedstrijd tegen Iran ongetwijfeld einde verhaal. De Verenigde Staten begon agressief aan de klus en had geen geluk toen een kopbal van Brian McBride de lat raakte. Het leek uitstel van executie voor Iran, maar de ploeg kwam in de 40e minuut dankzij een schitterende kopbal van Estili toch op voorsprong.

In de tweede helft zorgde Sampson met Stewart (en Preki) voor nog meer druk. Er kwamen kansen, maar net als in de eerste helft viel het doelpunt aan de andere kant: Mahdavikia scoorde uit een counter. Toen Brian McBride in de slotfase koppend tegen scoorde, kreeg Iran het nog even moeilijk. Maar de ploeg hield stand en mag tegen Duitsland proberen om het verblijf in Frankrijk te verlengen.

Verenigde Staten - Iran 1-2 (0-1). 40. Estili 0-1, 84. Mahdavikia 0-2, 87. McBride 1-2. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Regis (VSt), Minavand, Zarincheh (Irn).
Verenigde Staten: Keller; Pope, Regis en Dooley; Hejduk, Reyna, Ramos (58. Stewart) en Jones; Wegerle (58. Preki), McBride en Moore.
Iran: Abedzadeh; Khakpour, Pashazadeh en Zarincheh (77. Sadavi); Mahdavikia, Bagheri, Estili, Mohammadkhani (76. Peyrovani) en Minavand; Daei en Azizi (74. Mansourian).