" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Duitsers uit dood herrezen

door Sieb Oostindie - LENS, maandag
foto: Reuters

Köpke in de fout: 1-0 Een toekomstige Nederlander vocht tegen zijn tranen. Temeer, omdat hij in de volgende ronde wellicht tegen het Nederlands elftal moet spelen. .. "Het is verschrikkelijk. Dit was een historische kans om die Duitsers te verslaan. En we hebben nog wel zo goed gespeeld. Als ik moet kiezen tussen een miljoen dollar en een zege op die Duitsers, dan kies ik voor de winst. Die gasten hebben hun hele leven geluk", treurde Zeljko Petrovic.

In stadion Felix Bollaert was de Mannschaft uit schier onmogelijke positie teruggekomen tegen Joegoslavië, van 0-2 tot 2-2. "Nu hebben wij niet gelijk gespeeld. Nee, wij hebben hier gewoon verloren. En die Duitsers hebben gewonnen", vertolkte de ex-speler van Den Bosch, RKC en PSV de bittere gevoelens in het Noord-Franse Lens. De Duitsers kunnen nu via een ruime zege op Iran groepswinnaar worden en daarmee waarschijnlijk de strijd met Oranje, ervan uitgaande dat ook Nederland groepswinnaar wordt, ontlopen.

Joegoslavië heeft de zaken echter nog in eigen hand, met de confrontatie tegen Amerika voor de boeg. Na twee duels in de groep hebben Duitsland en Joegoslavië beiden twee punten, slechts het doelsaldo van de ploeg van Berti Vogts is een fractie beter. Petrovic hoopt Oranje in de volgende ronde te ontlopen. "Want Nederland speelt op dit moment het beste voetbal. Wij hebben angst voor ze," zei Predrag Mijatovic, bij Real Madrid teamgenoot van Clarence Seedorf.

Het was gisteren een wonderlijke middag in Lens. Joegoslavië, dat in 1994 en 1996 nog geboycot werd voor WK en EK, speelde Duitsland namelijk gedurende zeventig minuten van de mat. De ploeg van bondscoach Slobodan Santrac liet een geweldige indruk achter. Elf fantastische technici die een hecht team vormen, dat is voor Joegoslavische begrippen uniek. Een ploeg met een zone-verdediging die bovendien staat als een huis en een enorme rust uitstraalt. Een ploeg ook, die notabene ook nog eens aantrad zonder sterspeler Dejan Savicevic en zonder de basiskrachten Mirkovic en Djukic.

Die ploeg liet aanvankelijk niets heel van Duitsland. De Joegoslaven verdienden de gelukkige openingstreffer, die via de paal en de knie van middenvelder Jeremies achter de lijn verdween, dan ook. Na 51 minuten was het zelfs 2-0, omdat doelman Köpke blunderde op een voorzet van Kovacevic. Stojkovic kon simpel profiteren: 2-0.

De wedstrijd leek gespeeld. Leek. Want met Duitsers weet je het nooit. Die knokken altijd terug. En met Joegoslaven weet je het ook nooit. Want die worden makkelijk en willen er bij zo'n voorsprong een show van maken. De clichés kwamen allebei uit. Een vrije trap van invaller Tarnat verdween in de 73e minuut via de voet van Mihajlovic gelukkig achter doelman Kralj: 2-1. Het Duitse publiek ging er achter staan en in de 80e minuut kopte Bierhoff een corner raak: 2-2.

De Duitsers hadden de zaak in tien minuten volledig op hun kop gezet. Berti Vogts zag zijn drie wissels geweldig uitpakken, maar stampvoette nog van woede toen hij later de valse start terughaalde. "Wij hebben de Joegoslaven uitgenodigd hun favoriete spelletje te spelen. Een paar jongens wisten niet dat ze hier op een WK aanwezig waren. We lagen k.o. op de bodem, maar hebben uit een zekere nederlaag nog bijna een zege gehaald. Ik moet Joegoslavië een groot compliment geven. Want ze spelen schitterend voetbal. Maar dat wilden ze nog eens extra laten zien, in plaats van nog een derde goal te scoren. Daarvoor zijn ze bestraft."

Een analyse die klopte als een bus. Bundes-Berti wil nu per se eerste worden in groep F, omdat hij verwacht dan Oranje te ontlopen. Petrovic, die over twee maanden zijn Nederlandse paspoort op het gemeentehuis van Den Bosch kan ophalen, baalt van de gemiste kans tegen de Duitsers. "Wij hebben hier een plaats de halve finale verloren. Vreselijk stom. Hadden we gewoon met 3-0 of 4-0 gewonnen, wat we verdienden, dan waren we allebei doorgekomen. En Oranje had in de volgende ronde die Duitsers wel naar huis gestuurd. Ik zou het echt vreselijk vinden straks tegen Oranje te moeten voetballen. Zij spelen zo mooi, perfect gewoon. Dank zij Guus Hiddink zit ik ook hier op het WK. Guus zat naast onze bondscoach op de tribune en heeft toen heel hoog opgegeven van mij tegen Santrac. Ik ben hier echt dood- en doodziek van."


Duitsland - Joegoslavië 2-2 (0-1). 13. Mijatovic 0-1, 54. Stojkovic 0-2, 74. Mihajlovic 1-2 (e.d.), 80. Bierhoff 2-2. Scheidsrechter: Nielsen (Den). Toeschouwers: 41.000. Gele kaart: Matthäus (Dui).
Duitsland: Köpke; Wörns, Thon, Kohler en Heinrich; Hamann (46. Matthäus), Möller (58. Kirsten), Ziege (67. Tarnat) en Jeremies; Bierhoff en Klinsmann.
Joegoslavië: Kralj; Komljenovic, Djorovic, Jokanovic en Mihajlovic; Stojkovic, Stankovic (68. Govedarica), Jugovic en Petrovic (74. Stevic); Kovacevic (58. Ognjenovic) en Mijatovic.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam