" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Oranje laat zijn tanden zien

1-0: Phillip Cocu
2-0: Marc Overmars3-0: Dennis Bergkamp
4-0: Pierre van Hooijdonk5-0: Ronald de Boer

door Valentijn Driessen - MARSEILLE, maandag
foto: Hans van Tilburg

Guus Hiddink verraste vrijdag een ieder, zelfs z'n eigen spelers, met z'n opstelling voor de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Een dag later deden de internationals gestoken in het Oranje nauwelijks voor hun coach onder in stadion Velodrome in Marseille. Met een overtuigende score van 5-0, een zeldzaamheid op het internationale platform, werd de leiding in groep E overgenomen van Mexico. Een gelijkspel tegen de Midden-Amerikanen donderdag in Saint-Etienne is genoeg voor de groepswinst.

Natuurlijk mocht het elftal tevreden zijn. Alhoewel het eerste half uur bijna sprake was van gelijkwaardigheid. Phillip Cocu, de verrassende keus naast Dennis Bergkamp, brak de score open in de 37e minuut na een vloeiende combinatie met z'n nieuwe maatje. De ban was gebroken. Drie minuten later verdubbelde Marc Overmars na een flitsende counter met Bergkamp en Wim Jonk de score. De Zuid-Koreanen, vanaf de eerste minuut bezig het tempo uit de wedstrijd te halen, lieten hun defensieve tactiek wat varen.

Na rust liep Nederland daardoor keer op keer door de stukgespeelde Aziatische defensie heen. Alleen in de afwerking liet Oranje de nodige steken vallen. Toch liep de ploeg uit naar 5-0 via Bergkamp (individuele actie van hemzelf), invaller Pierre van Hooijdonk (prima pass Ronald de Boer/goede voorzet Marc Overmars) en Ronald de Boer (assist Jonk/knappe kapbeweging De Boer zelf).

Uiteraard was alles hosannah bij het Oranje legioen na afloop. Al werd de realiteit van het zwakke eerste half uur niet vergeten. "Maar laat iedereen eerst een dagje genieten van zo'n overwinning", vroeg Hiddink. "Gun ze het." Z'n pinchhitter Pierre van Hooijdonk vroeg hetzelfde. "Dit is een WK. Als je zo'n uitslag neerzet, ga je elkaar niet vermoeien met de zaken die fout gingen. Daar is de dag van morgen voor. De spelers weten heus wel dat deze 5-0 niet zaligmakend is."

Ronald de Boer, die zich in belang van het team wegcijferde aan de rechterkant van het veld, zag naast de 5-0 zege een tweede belangrijk winstpunt. "Tot dusver gaat iedereen heel volwassen om met persoonlijke tegenslag. Een eerder ingezette trend, die hier op het WK wordt voortgezet. Jongens die niet spelen, of hun plaats zijn kwijtgeraakt blijven enthousiast en goed trainen om terug te komen. Ik geloof dat iedereen ervan overtuigd is dat de opstelling per wedstrijd kan verschillen en dus iedereen kans maakt op een basisplaats."

Guus Hiddink had dat besef ook opgemerkt bij de door hem gepasseerde Clarence Seedorf. "Hij was teleurgesteld, maar manifesteerde zich nadrukkelijk op een positieve manier tijdens de training. Komt hij weer aan spelen toe dan zal het zijn op één van de twee posities in het midden." Dus voor Edgar Davids of Wim Jonk. "In principe niet meer op rechts." De bezetting van de rechterkant blijft een probleem voor Oranje.

Ronald de Boer was evenmin tevreden over z'n spel op die flank. "De èchte Ronald de Boer kan beter, ook op rechts. Ik schik me in die rol als de bondscoach het belangrijk vindt voor het team. Zolang hij weet dat de positie achter de spits het beste past bij m'n kwaliteiten. Daarbij denk ik niet het hele toernooi te spelen op rechts."

"Ronald heeft gebracht wat ik verwachtte", aldus Hiddink. "Na een onzeker begin speelde hij goed controlerend en gaf af en toe gevaarlijke steekpasses."

Over zijn opvallendste verschuiving in het team Cocu ging van het middenveld naar de spits was Hiddink uitermate tevreden. "Het was zeker geen gok. Cocu is een veelzijdige en intelligente speler. Vaak valt dat later pas op. Alleen de mensen die het ècht doorhebben, klinkt misschien wat arrogant, zien die kwaliteiten eerder. Ik wilde bewegende spelers in de spits, geen statische mensen met hun achterwerk tegen de Zuid-Koreanen. Cocu vulde dat goed in terwijl Edgar Davids vanuit het middenveld voor wat extra temperament zorgde."

Inmiddels is Guus Hiddink de 5-0 alweer vergeten en richt hij zich met z'n internationals op de Mexicanen. "Na een dag genieten, zie ik de zege inmiddels weer in perspectief. We zullen ons niet laten verblinden. Donderdag wordt het een andere wedstrijd met andere uitgangspunten." Heeft dat opnieuw grote wijzigingen in de opstelling tot gevolg? Hiddink: "Nee, misschien alleen een kleine aanpassing."


Nederland - Zuid-Korea 5-0 (2-0). 37. Cocu 1-0, 41. Overmars 2-0, 71. Bergkamp 3-0, 79. Van Hooijdonk 4-0, 83. Ronald de Boer 5-0. Scheidsrechter: Wojcik (Pol). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Yong-soo Choi, Ko (ZKo).
Nederland: Van der Sar; Winter, Stam, Frank de Boer en Numan (80. Bogarde); Davids, Jonk, Cocu en Overmars; Ronald de Boer (84. Zenden) en Bergkamp (78. Van Hooijdonk).
Zuid-Korea: Byung-ji Kim; Young-il Choi, Hong, Sung-yong Choi (53. Tae-young Kim) en Min-sung Lee; Yoo, Do-keun Kim, Sang-yoon Lee en Do-hoon Kim (69. Ko); Yong-soo Choi en Jung-won Seo.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam