" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Mexico waant zich favoriet

Hernandez (l.), de grote man bij Mexico

door Sieb Oostindie - LYON, maandag
foto: Rob de Jong

Het prachtige centrum van Lyon werd dit weekeinde massaal in beslag genomen door Mexicanen en het was niet alleen de vreugde over de 3-1 zege op Zuid-Korea die de midden-Amerikanen tot opperste staat van verrukking bracht. "Ons is maandenlang wijs gemaakt dat Nederland onverslaanbaar zou zijn. Nu staat Mexico gewoon bovenaan in de groep. Jullie kunnen allemaal prachtige verhalen vertellen over hoe mooi Oranje kan voetballen, maar voorlopig hebben wij drie punten en ik dacht dat het daar uiteindelijk om ging", zo luidden de algemene gedachten bij de ruim 5000 Mexicaanse aanhangers.

Gelijk hadden ze, al moet nog niet te vroeg worden gejuicht. Toch zit er structureel kennelijk iets hoogdravends in het karakter van de Mexicaan, want de geflatteerde winst op tien Zuid-Koreanen leidde ook bij de spelers tot euforie. Zoals Ricardo Pelaez. "Na de 0-1 achterstand hebben we de zaak goed rechtgezet. Bij 2-1 hebben we ze van alle kanten overrompeld. Wij komen hier om de wereldbeker te winnen. En er heerst een vastbeslotenheid om dat te realiseren. Anders hadden we niet naar Frankrijk hoeven komen."

Het was een onwaarschijnlijke vorm van optimisme en tevens bezijden de waarheid. Want Zuid-Korea en Mexico vormen op het WK toch echt het tweede garnituur. Dat werd het eerste half uur in Lyon zo klaar als een klontje, toen de beide teams de toeschouwers verveelden. De Zuid-Koreanen, de volgende tegenstander van Oranje, spelen een voorspelbaar soort computervoetbal zonder enige creativiteit. Veel korte combinaties, maar nooit verrassingen. Zij durven er fysiek wel in te gaan, terwijl Mexico veel spelers herbergt die denken dat vooral de show belangrijk is. Doelman Jorge Campos ging bij de elftalfoto op de bal staan en haalde het speeltuig achter zijn standbeen langs toen er gevaar dreigde. Nummer elf Blanco oogt niet atletisch, maar nam de bal tweemaal als een skippybal tussen zijn voeten ingeklemd mee, terwijl de Zuid-Koreaanse tegenstanders verbaasd toekeken.

Hun fans vinden het fantastisch. De Mexicanen maakten de eerste helft echter wel een hele zwakke indruk. Zij kwamen met pech achter, omdat Ha in de 28e minuut zijn vrije trap van richting zag worden veranderd via Danino: 0-1. Diezelfde Ha stond een minuut later alweer in de kleedkamer. De Oostenrijkse arbiter Günther Benkö interpreteerde de nieuwe FIFA-richtlijnen volkomen juist door zijn tackle van achteren op Ramirez met een rode kaart te bestraffen.

Met elf tegen tien wist Mexico aanvankelijk weinig klaar te stomen tegen de ploeg van Bum Kun Cha. Pas in de 50e minuut en met het nodige geluk kreeg Pelaez de bal voor de voeten, waarna de stand gelijk was: 1-1.

Mexico speelde in het tweede bedrijf wel beter, maar maakte niet echt indruk. De Aziaten zaten er echter na een uur dubbel en dwars doorheen. Luis Fernandez, die in februari nog ontbrak toen Oranje tegen Mexico oefende, voltrok daarna het vonnis over Zuid-Korea door nog twee keer te scoren. De spits met de gouden lokken vond het ook aanleiding om hemelhoog op te geven van zijn eigen ploeg. "We hebben het fantastisch gedaan. Ik weet zeker dat wij de volgende ronde halen. Het is een gouden beslissing geweest om terug te keren van Boca Juniors naar Mexico om voor het nationale team te spelen. We hebben alvast een stap in de goede richting gemaakt en gaan nu onze beste wedstrijd spelen tegen België."

Zuid-Korea is de volgende tegenstander van Oranje. Het is net als Mexico een team dat geen enkel probleem mag vormen. De Mexicaanse WK-winst was de eerste ooit op Europese bodem, Korea heeft het in vijf eindtoernooien zelfs nog nooit verder geschopt dan de eerste ronde. Bum Kun Cha doet zijn uiterste best om de typisch Aziatische speelwijze bij te stellen, maar slaagt daar vooralsnog niet in. "Ik ben zeer ontevreden", zei hij. "Al is de uitslag wat geflatteerd. Helaas kon ik ook lang niet de sterkste opstelling brengen. Choi is mijn vaste back maar had last van zijn enkel. Hwang kampt met de naweeën van een knieblessure en Seo (die bij Racing Straatsbrug speelt, red) was ziek en viel op halve kracht in. Gelukkig hebben we nu een week om de ploeg weer op te lappen. Maar ik denk niet dat er meer in zit dan een gelijkspel tegen Nederland."


Zuid-Korea - Mexico 1-3 (1-0). 28. Seok-Ju Ha 1-0, 51. Pelaez 1-1, 74. Hernandez 1-2, 84. Hernandez 1-3. Scheidsrechter: Benkö (Oos). Toeschouwers: 37.588. Rode kaart: 30. Seok-Ju Ha (ZKo). Gele kaart: Ming Sung Lee (ZKo), Ordiales, Garcia Aspe (Mex).
Zuid-Korea: Byung-Ji Kim; Sang-Chul Yoo (71. Jung-Won Seo), Myung-Bo Hong en Ming Sung Lee; Sang-Yoon Lee, Tae-Young Kim, Do-Keun Kim (61. Sung-Yong Choi), Seok-Ju Ha, Jong-Soo Ko en Jung-Yoon Noh (56. Hyung-Seok Jang); Do-Hoon Kim.
Mexico: Campos; Pardo, Lara, Davino en Luna (46. Arellano); Suarez, Garcia Aspe (72. Bernal), Ordiales (46. Pelaez) en Ramirez; Blanco en Hernandez.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam