" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Pijnlijke triomf Marokko

Van onze speciale verslaggever - ST. ETIENNE, woensdag
foto: Reuters

El Khalej is wanhopig: Marokko is uitgeschakeldMarokko mag zich het eerste slachtoffer voelen van competitievervalsing op WK-niveau en de Schotten blijven nog ten minste vier jaar de schlemielen van het wereldkampioenschap voetbal. Die conclusies werden gerechtvaardigd door een bizarre avond in Frankrijk, die aanvankelijk Noord-Afrikaans feestgedruis leek op te leveren, maar door een Braziliaanse afgang in Marseille uitdraaide op een Marokkaanse nachtmerrie. Met 3-0 winnen en toch naar huis moeten, omdat de Noren winnen van de wereldkampioen, soms is Allah erg hard voor zijn volgelingen.

Het verdriet van de Marokkanen was hartverscheurend, de aftocht van de Schotten hooguit pijnlijk. Ook hun achtste poging om eindelijk eens tot een tweede ronde door te dringen, stierf in kwaliteitsarme dadendrang. Het elftal van Graig Brown kan zich schamen, de Marokkanen verdienen respect. Konden de Schotten in het verleden vaak pech aanvoeren als reden voor een vroege uitschakeling, gisteravond was een andere verklaring gerechtvaardigd: pure onkunde.

Het zou in het Geoffroy-Guichard-stadion van St. Etienne een spektakelstuk kunnen worden, werd verwacht. Vooral vanwege de ranglijst van groep A, met nog drie landen die hoopten in de schaduw van Brazilië naar de volgende ronde te kunnen. Maar echt flitsend was het gisteravond allemaal niet. Eigenlijk logisch, want Schotland mist de souplesse van de Marokkanen en Marokko de fysieke kracht van de Schotten. De Schotten buffelden zonder intellect, de Marokkanen tikten zonder pressie, zodat voor de doelen nauwelijks iets gebeurde.

En toen was er plotseling dat moment, halverwege de eerste helft. Als een parel in een trog vol grijze middelmaat. Schitterende Koeman-pass van eigen helft, de Schotse verdediger Colin Hendry (kampioen fout timen) die de bal verkeerde beoordeelde en Salaheddine Bassir die met links vol en doeltreffend uithaalde. Prachtig doelpunt, al ging keeper Jim Leighton als bewaker van de korte hoek niet geheel vrijuit. De 40-jarige doelman speelde geen gelukkige wedstrijd, want vroeg in de tweede helft, na een Schots offensief met meer passie dan intellect, grabbelde hij zo ongelukkig naar de door Hadda gelepelde bal dat Marokko op 2-0 kwam.

Leighton, acht jaar geleden op het WK van Italië in de wedstrijd tegen Brazilië al eens zodanig ongelukkig dat Manchester Uniteds-manager Alex Ferguson hem nooit meer opstelde, is een man van karakter. Hij vocht zich ondanks z'n gevorderde leeftijd terug onder de lat van het Schotse team, daarbij geholpen door concurrent Andy Goram, die pas voor het WK vanwege een seksaffaire afhaakte. Leightons laatste kunstje leidde tot een roemloze aftocht door de zijdeur en dat geldt voor alle Schotten, die ook nog Burley met rood zagen vertrekken. Bassir kon pal voor het einde zelfs nog 3-0 maken. Goed voor een dramatische zege zonder waarde.


Schotland - Marokko 0-3 (0-1). 22. Bassir 0-1, 47. Hadda 0-2, 84. Bassir 0-3. Scheidsrechter: Bujsaim (VAE). Toeschouwers: 36.000. Gele kaart: Gallacher (Sch), Chippo (Mar).
Schotland: Leighton; Boyd, Weir, Hendry en Dailly; McNamara, Burley, Lambert en Collins; Gallacher en Durie (84. Booth).
Marokko: Benzekri; Saber, Naybet, Amzine en Abrami; El Khalej, Hadji, Chippo en Triki; Bassir en Hadda.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam