" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Brazilië: wel zege, geen samba

Sampaio heeft gescoord: 1-0 voor Brazilië

door Sieb Oostindie - PARIJS, donderdag
foto: AP

Het begon al meteen na de openingswedstrijd van het WK in Parijs te regenen en de mannen in een kilt riepen, dat het tranen uit Schotland waren. Lang bleef de ploeg van Craig Brown in de wedstrijd tegen wereldkampioen Brazilië, maar een eigen goal van Tommy Boyd deed de ploeg uiteindelijk de das om: 2-1. "Een openingswedstrijd is altijd lastig", zei Mario Zagallo en tevreden stapte de zwaar onder vuur liggende coach de bus in. Het resultaat hield de zwellende kritiek binnen de maat, maar het is zeker dat Brazilië heel wat meer zal moeten gaan laten zien om de titel te kunnen prolongeren.

Vooral de eerste helft werd duidelijk dat Zagallo niet voor niets door voetbalminnend Brazilië wordt bekritiseerd. En dat, terwijl de ploeg nog wel een droomstart kende in het Stade de France, waar chaotische verkeerstoestanden deden vermoeden, dat het de komende weken niet allemaal gesmeerd gaat lopen. Al na vier minuten werkte Cesar Sampaio een corner van Bebeto met zijn schouder achter doelman Jim Leighton en werd de samba ingezet.

Wat volgde was ronduit teleurstellend. Brazilië dacht het duel verder wel rustig te kunnen uitspelen en tikte de bal met teveel en te speels gemak rustig rond. Nu weet de hele wereld dat Britten nooit opgeven, hoe beperkt hun kwaliteiten ook zijn. Vaak ziet het er onbeholpen uit. De tackles gaan soms net over de rand en het schuim staat de spelers op de mond, want een supermentaliteit hebben ze op sportgebied. Die mix zorgde ervoor dat de Schotten terugkwamen in de wedstrijd. Sterker, waar bij Brazilië geen enkele lijn viel te ontdekken en gehoopt werd op de bevliegingen van Ronaldo, daar had Brown voor duidelijkheid en een goede organisatie gezorgd. De ploeg kon zijn eigen spel gaan spelen en verkreeg zelfs meer balbezit.

De 1-1 was dan ook verdiend. Alhoewel de wijze waarop die tot stand kwam vraagtekens opriep. Arbiter Garcia-Aranda zag Cesar Sampaio wat duwen en trekken bij Gallacher en legde de bal op de stip. Het was een te zware straf voor de overtreding, maar het betekende de gelijkmaker via John Collins.

Er mankeerde nogal wat aan het Braziliaanse spel. Vooral in defensief opzicht leek er geen enkele organisatie aanwezig. Teamgeest en de nodige arbeid ontbraken. De ploeg wekte sterk de indruk met de gedachte te leven wereldkampioen te kunnen worden met een paar artistieke hoogstandjes en de inbreng van Ronaldo. Dat het zo niet helemaal werkt, hebben ze onderhand bij Inter ontdekt, want daar was alles op de Braziliaan afgestemd en bleef de Scudetto ondanks zijn aanwezigheid in Turijn.

"Wij speelden een nerveuze wedstrijd", zei Zagallo later. "Na de 1-0 speelden we de bal te langzaam rond en gaven we de Schotten de kans om te groeien. Zij konden hun favoriete spelletje gaan spelen en dat was precies wat ze wilden. Gelukkig wisten we de winst alsnog binnen te slepen en dat was heel belangrijk in zo'n eerste wedstrijd."

Na rust herstelde Brazilië zich inderdaad. Vooral de inbreng van invaller Denilson was verfrissend. Schotland werd ver op eigen helft teruggedrongen, al dwong de wereldkampioen verder bijna geen kans af. De winnende goal werd ingeleid door Cafu, die kon doorbreken door slecht verdedigingswerk van spits Durie. Jim Leighton, bijna 40 en na het afvallen van Andy Goram de vaste doelwachter, had zijn ploeg voor rust al een paar keer gered, maar moest nu het antwoord schuldig blijven. Hij werkte de voorzet van Cafu weg en de bal caramboleerde via Boyd zomaar in zijn eigen doel.

Pure pech voor de Schotten, die nog nooit van hun leven de eerste ronde van een WK hebben overleefd. De Britten persten er nog één keer alles uit, maar bleven met lege handen achter. "Het beste team heeft gewonnen", zei Craig Brown. "Wij misten voorin net de laatste schakel om het af te maken. Aan de jubel bij de Brazilianen kon je zien dat het een bevrijdende en zwaarbevochten zege voor ze was. We hebben het ze moeilijk gemaakt, het was niet genoeg. We zullen de volgende twee wedstrijden moeten winnen."


Brazilië - Schotland 2-1 (1-1). 4. Sampaio 1-0, 38. Collins 1-1 (strafschop), 73. Boyd 2-1 (eigen doel). Scheidsrechter: Garcia Aranda (Spa). Toeschouwers: 80.000. Gele kaart: Sampaio, Aldair (Bra), Jackson (Sch).
Brazilië: Taffarel; Cafu, Aldair, Baiano en Roberto Carlos; Sampaio, Dunga, Giovanni (46. Leonardo) en Rivaldo; Ronaldo en Bebeto (69. Denilson).
Schotland: Leighton; Boyd, Calderwood en Hendry; Burley, Lambert, Dailly (84. Tosh McKinley) en Collins; Durie, Jackson (78. Billy McKinley) en Gallacher.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam