" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Brazilië neemt snipperdag

Rekdal schiet beslissende strafschop raak

door Henk Evenblij - MARSEILLE, woensdag
foto: AP

Romario kan slapen, maar zijn neefjes kunnen er ook wat van. Brazilië - Noorwegen was zo slaapverwekkend dat het er veel weg van had dat de wereldkampioen een collectieve snipperavond had genomen. Voor de Noren was het feest. Tien minuten voor tijd leek het gedaan, maar door de gelijkmaker van Flo was er plotseling van alles mogelijk. Het kreeg een presentje in de vorm van een strafschop. In plaats van No-way voor Norway, danste niet Brazilië, maar Noorwegen de samba. Het plaatste zich via de sensationele 1-2 voor de achtste finales.

Er werd op deze snikhete avond in Marseille trouwens al een uur voor de wedstrijd gescoord. In stadion Vélodrome werd een sprookjeshuwelijk voltrokken. De beeldschone Braziliaanse Rosa Angela de Souza gaf voor een uitzinnige menigte en bij het luiden van kerkklokken het ja-woord aan de stoere Noor Oivind Ekeland. Het werd een technisch hoogstandje waar niemand minder dan FIFA-baas Joao Havelange zijn wel zeer speciale toestemming voor gaf. "Liefde heeft jullie bij elkaar gebracht", was de eerste zin van pastoor Tore Thomassen die voor deze buitengewone plechtigheid zijn mooiste gewaad uit de kast had getrokken. Binnen vier minuten was de ceremonie alweer voorbij, pinkte Rosa een traantje weg en droeg Oivind zijn tengere bruidje niet over de drempel, maar over de groene grasmat van het meelevende Vélodrome. Van een ererondje kwam het niet. Daar benutte het prille liefdeskoppel gisternacht vermoedelijk de slaapkamer voor.

Het was in elk geval een aardige warming-up voor Brazilië - Noorwegen. Vooral bij de Vikingen van voetbalprofessor Egil Olsen stonden de zenuwen als kabels gespannen. Zij moesten winnen om niet vandaag reeds op het vliegtuig naar Oslo te stappen. 'Brasil' zit echter op de helft van de Coupe du Monde. De samba-boys van Mario Zagallo treffen nu in de achtste finales Chili.

Dat scenario stond voor het duel reeds vast. Want niemand dichtte Noorwegen een redelijke kans toe en kon Koning Voetbal zelf, Edson Arantes de Nascimento alias Pele, de miljoenen tv-kijkers in Brazilië alvast een voorbeschouwing geven over de kansen tegen Chili.

Allemaal veel te voorbarig, zo bleek. Ronaldo en zijn mannen draaiden wel met de heupen, maar het flitsende samba-voetbal bleef tot teleurstelling van de tienduizenden fans, die hele maandsalarissen hebben besteed om de wereldkampioen in Frankrijk te ondersteunen, volledig achterwege. Brazilië had massaal een snipperavond genomen. De gebruikelijke siësta werd in Marseille met een paar uur verlengd. Noorwegen kwam in de eerste 45 doodsaaie minuten niet voor ernstige problemen te staan. Na een half uur kregen de Vikingen in de gaten, dat Brazilië geen stap teveel wilde zetten en de indruk wekte met een trainings- in plaats van WK-wedstrijd bezig te zijn. De kansen waren dan ook op een hand te tellen. De hoogstandjes waren zeldzaam bij de Zuid-Amerikanen.

Iedereen was dan ook benieuwd of Brazilië het slaapwandelvoetbal zou staken. Maar de Amerikaanse fluitist Baharmast had het sein voor de hervatting nog niet gegeven of het boe-geroep en een snerpend fluitconcert viel het team van Mario Zagallo ten deel. De heer Baharmast maakte geen beste beurt bij de Brazilianen, toen de voormalige Utrecht-speler Erik Mykland Roberto Carlos keihard onderuit schoffelde. Knalrood was op zijn plaats geweest, maar de 'yankee' gaf slechts doorzichtig geel.

Ook Egil Olsen viel veel kwalijk te nemen. Zijn ploeg moest winnen om het verblijf te rekken, maar het destructieve spelletje leverde niets op. Pas toen de tijd begon te dringen, stuurde de professor Ole Solksjaer van Manchester United naar het front. En zowaar moest Brazilië de billen dichtknijpen, doch de kopbal van Tore Flo 'keek' Taffarel naast. Ook Brazilië had nog een paar pogingen. Eigenlijk de zwakste man scoorde ook nog. De flankbal van Denilsson was uitstekend, de kopbal van Bebeto evenzeer. De gelijkmaker van Tore André Flo hielp de Noren. Sterker, het danste uiteindelijk toch de samba via een omstreden strafschop, die aanvoerder Rekdal zelf voor zijn rekening nam. Het wonder was dan toch nog geschied, want Brazilië kloppen doe je ook niet elke dag.

Het maakte de huwelijksnacht van Rose en Oivind er gelijk een stuk gezelliger op...


Brazilië - Noorwegen 1-2 (0-0). 78. Bebeto 1-0, 83. Tore Andre Flo 1-1, 89. Rekdal 1-2 (strafschop). Scheidsrechter: Baharmast (VSt). Toeschouwers: 60.000. Gele kaart: Leonhardsen, Mykland (Noo).
Brazilië: Taffarel; Cafu, Baiano, Goncalves en Roberto Carlos; Dunga, Leonardo, Denilson en Rivaldo; Bebeto en Ronaldo.
Noorwegen: Grodas; Berg, Eggen, Johnsen en Björnebye; Harvard Flo (67. Solskjaer), Leonhardsen, Rekdal, Riseth (79. Jostein Flo) en Strand (46. Mykland); Tore Andre Flo.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam