" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Denen denderen door

Denen gelukkig

door Sieb Oostindie - PARIJS, maandag
foto: Rob de Jong

Het WK is nu dan echt begonnen en als toetje op het spetterende 'openingsweekeinde' staken de Denen het lont gisteravond meteen in het kruitvat. De ploeg van bondscoach Bo Johansson zorgde voor de eerste spetterende sensatie door Nigeria letterlijk K.O. te slaan. De ploeg die in 1992 nog Joegoslavië mocht vervangen op het EK en dat als inderhaast opgetrommeld café-elftal nog won ook, deed de tijden van het aloude 'Danish Dynamite' herleven. In St. Denis werd het een dik verdiende 4-1, zodat Denemarken vrijdag in Nantes de degens mag kruisen met wereldkampioen Brazilië. Dat wordt dus nog minimaal één keer genieten van de gebroeders Laudrup samen in één elftal.

Afgeschreven was het Deense team. Alweer. Te oud (gemiddeld 29, drie man van 34), te weinig talent. Een kansloze missie zou het worden tegen de 'Super Eagles', die door sommige insiders zelfs werden getipt als wereldkampioen. Die mensen vergaten een paar dingen, die ten grondslag lagen aan de keiharde noodlanding van Nigerianen. En daar profiteerden de Denen genadeloos en snel van.

Genadeloos, snel, maar vooral ook professioneel. Dat laatste woord komt in het Nigeriaanse woordenboek niet voor. Ten eerste omdat ze niets normaal kunnen organiseren rondom het nationale elftal, ten tweede omdat er alweer ruzies uitbraken over de te verdienen premies. Dan komt daar de altijd maar weer snel opstekende arrogantie bij van het team, dat zo heilig in zichzelf gelooft, dat er bij wijze van spreken niet eens meer gevoetbald hoeft te worden.

Die hooghartigheid werd al verschrikkelijk snel afgestraft. Na twee minuten zag Martin Jorgensen de enorme ruimte achter de slapende Nigeriaanse defensie. Michael Laudrup bracht vervolgens PSV'er Peter Möller in stelling en die haalde spijkerhard uit: 1-0. Negen minuten later was het zelfs 2-0. Andermaal een uithaal van Möller werd losgelaten door keeper Peter Rufai en Brian Laudrup hoefde de bal alleen maar binnen te schuiven.

Daarin lag ook het verschil. De voormalige doelman van Go Ahead Eagles is op het toernooi te Frankrijk een lachwekkende sluitpost die grossiert in capriolen. Aan de andere kant stond een topkeeper die wedstrijden voor je wint (Peter Schmeichel), bij Nigeria is het er een die duels voor je verliest.

En dan komt daar nog bij dat de Denen tactisch zo verschrikkelijk veel slimmer waren. Met stormram Möller diep in de spits mochten de broertjes Laudrup daarachter de vrije ruimtes zoeken. Heb je één genie in je ploeg, dan ben je al een heel eind. Heb je er twee, spelen ze dicht bij elkaar en zijn het nog broers ook die elkaar door en door kennen, dan is het genieten geblazen van de enorme slimheid die je voorgetoverd krijgt. De Laudrups zijn de Brazilianen van Europa en maken hun spel met geniale momenten en dan weer enorm effectieve eenvoud tot een genot.

Nigerianen zijn wat dat betreft de tegenpool. Die kunnen individueel ook geweldig voetballen, maar willen een show maken, al staan ze met 2-0 achter (Okocha). Bij de Denen werden de mouwen opgestroopt door de werkers in het team en dat hield de defensie vrij simpel overeind. Een schitterende bal van Michael Laudrup leidde zelfs de 3-0 in. Zoals de Deen dat ook weleens bij Ajax deed, nam hij de bal op de buitenkant van zijn schoen en lepelde hij het ding naar invaller Sand, terwijl Laudrup gewoon de andere kant opkeek. De vervanger van Möller kreeg zijn eerste balcontact en schoof gelijk maar de 3-0 binnen.

Nigeria, de smaakmaker van dit WK, werd zodoende opzij gezet door een verzameling voetballers die bij elkaar nog niet de helft van hun talenten bezit. Dat was een hard lesje voor Nigeria, dat dus kennelijk niets geleerd had van de domme uitschakeling tegen Italië in de Vrenigde Staten. De Afrikanen hadden alle mazzel, dat arbiter Meier geen strafschop gaf aan Sand. De wraak was zoet, want Sand was attent toen Rufai alweer deed of de bal een hete kroket was: 4-0 via Helveg.

Voor de statistieken mocht invaller Babangida nog 4-1 maken. Het was het slotakkoord van topartiesten, die het optreden belangrijker vinden dan het resultaat. De dief werd nu bedrogen, of eigenlijk beter: de dollers werden zelf gedold. Nigeria, het was leuk, het was mooi, maar het was weer niet doeltreffend.

The show is over...


Nigeria - Denemarken 1-4 (0-2) .3. Möller 0-1, 12. Brian Laudrup 0-2, 59. Sand 0-3, 76. Helveg 0-4, 77. Babangida 1-4. Scheidsrechter: Meier (Zwi). Toeschouwers: 75.000. Gele kaart: Okocha (Nig), Rieper (Den).
Nigeria: Rufai; Babayaro, Okechukwu, Oliseh en West; Adepoju, Finidi, Okocha en Lawal (73. Babangida); Ikpeba en Kanu (62. Yekini).
Denemarken: Schmeichel; Rieper, Hogh, Colding en Heintze; Jorgensen, Helveg, Michael Laudrup (84. Frandsen) en Nielsen; Brian Laudrup (78. Wieghorst) en Möller (59. Sand).

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam