" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
Expert

Vieri maakt faam waar

door Henk Evenblij - MARSEILLE, maandag
foto: EPA

Vieri wordt gefeliciteerd door Del PieroDe Noren gaan weer een lange winter tegemoet. Het landje van fjorden, blonde vrouwen en stoere kerels verdween als sneeuw voor de zon uit de Coupe du Monde. Wie had anders verwacht? Een herhaling van de geweldige stunt tegen Brazilië, waar de Vikingen uit het niets met de zege aan de haal gingen, was zaterdagmiddag op voorhand tot mislukken gedoemd. Italië plaatste zich als eerste voor de kwartfinales door Noorwegen met 1-0 het bos in te sturen. Hoewel aanvoerder Kjetil Rekdal, overmand door verdriet, na afloop minutenlang voor zich uit zat te staren, applaudisseerde coach Egil Olsen voor zichzelf. Het was de laatste wedstrijd van 'Drillo' en tienduizend Noorse fans bedankten de voetbalprofessor voor zijn prachtige staat van dienst.

"Maar laten we wel wezen", zei bijvoorbeeld de Belgische nestor van de televisie-journalistiek Rik de Saedeleer, "Wanneer Italië Noorwegen zou annexeren, wie zou er dan van dit Noorse elftal in aanmerking komen voor een plaatsje bij Azzurri? Zelfs Tore André Flo zou genoegen moeten nemen met een plaatsje op de bank."

De Saedeleer had het gelijk aan zijn kant. Noorwegen stond anderhalf uur lang in de brandende zon van Marseille voor een onmogelijke opdracht. Eenmaal zat er nog een stuntje als tegen Brazilië in, maar in de slotfase werd de kopstoot van Tore Flo (alias 'Floaldo') een dankbare prooi voor Pagliuca.

Echt fantastisch was het allemaal niet in La Stade Vélodrome. Maar de Italianen hebben weer een afmaker die moeiteloos past in het rijtje Graziani, Altobelli, Bettega, Mazzola, Vialli en Baggio. Christian Vieri is met zijn 24 jaar een van de topschutters van dit WK. Hij pikte na achttien minuten een vlijmscherpe dieptepass van uitblinker Luigi di Biagio op, liet vervolgens de hijgende Johnsen en Eggen als dominostenen omvallen om daarna de Italianen in katzwijm te brengen. En als Italianen eenmaal op voorsprong komen, is er voor elke willekeurige opponent geen beginnen meer aan. Het 'catanaccio' deed in de resterende speeltijd weer opgeld. Daarmee is de toon voor wat betreft Italië voor het vervolg van het WK gezet.

Het bereiken van de laatste acht werd gevierd alsof zojuist de wereldbeker was begonnen. De oude Cesare Maldine, de vader van aanvoerder Paolo, was in alle staten en jubelde voor snorrende camera's: "We hebben prima gespeeld. Vooral in mentaal opzicht hebben we de fysiek sterke Noren weten af te troeven. Deze zege is een geweldige stimulans voor de volgende wedstrijden."

Totaal verlaten van iedereen zat Kjetil Rekdal toen nog op het gras van het Vélodrome. Hij besefte maar al te goed dat het voor wat betreft zijn interlandcarrière gedaan was. Ook bondscoach Olsen verkeerde in een emotionele bui. Zijn missie zat er eveneens op. En terwijl de Noorse fans hun helden met een minuten durende ovatie uitzwaaiden, vertelde Olsen met een ijskoude blik en doffe stem: "Helaas hebben we dit keer niet kunnen brengen wat we tegen Brazilië lieten zien. Italië heeft evenmin bijster goed gespeeld, maar kan als geen ander op resultaat spelen. Ik had me een ander afscheid voorgesteld. Toch ga ik weg in de wetenschap dat ik een goede selectie achterlaat. Ik zal een tijdje nodig hebben om alles de revue te laten passeren. Noorwegen is geen kleine voetbalnatie meer. Zeker na de overwinning op Brazilië hebben we naam gemaakt."

Tegen de geroutineerde toernooivoetballers van Italië viel geen eer te behalen. Met slechts één pure aanvaller (Flo) werd het wachten op de rigoreuze knock-out. Vieri scoorde al snel 1-0 (zijn vijfde treffer inmiddels) en vervolgens zetten de 'Azzuri' de overdrive in zijn achteruit.

Noorwegen - Italië is een wedstrijd die geen sterveling zich over een paar jaar nog kan herinneren. Het was dan ook knap dat de Duitse arbiter Bernd Heynemann zes keer het gele karton uit zijn borstzakje viste. Ook de bizarre weersomstandigheden deden geen goed aan deze slome partij die de Italianen uiteindelijk professioneel naar hun hand wisten te zetten.

De Vikingen kunnen hun Noorse truien desondanks uit de kast halen. Hen wacht een lange, steenkoude winter. Het WK zit er voor hen op. En niemand had anders verwacht.


Italië - Noorwegen 1-0 (1-0). 18. Vieri 1-0. Scheidsrechter: Heynemann (Dui). Toeschouwers: 40.000. Gele kaart: Moriero, Di Biagio, Maldini (Ita), Havard Flo, Mykland, Rekdal (Noo).
Italië: Pagliuca; Bergomi, Costacurta en Cannavaro; Moriero (63. Di Livio), Albertini (72. Pessotto), Di Biagio, Dino Baggio en Maldini; Vieri en Del Piero (77. Chiesa).
Noorwegen: Grodas; Berg, Eggen, Johnsen en Björnebye; Havard Flo (72. Solskjaer), Leonhardsen (13. Strand, 38. Solbakken), Rekdal, Mykland en Riseth; Tore Andre Flo.

 

Terug naar WK Nieuwspagina

Copyright © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam