Expert

Kroatië vernedert Duitsland

Suker viert feest

LYON, maandag

Een absoluut verdiende vernedering. Kroatië, voor het eerst vertegenwoordigd op het WK, knikkerde Duitsland zaterdag in de kwartfinale met alleszeggende uit het toernooi: 3-0. Waar de partijen elkaar voor rust nog goed in evenwicht hielden, daar overliep Kroatië in de tweede helft de voormalig wereldkampioen. "Berlijn is vandaag gevallen", orakelde Branko Miksa, president van de Kroatische voetbalfederatie, na afloop in het feestgedruis.

Het kwaliteitstekort van de Duitsers kwam in Stade Gerland te Lyon duidelijk aan het licht. Voorheen hadden de Duitsers het al moeilijk gehad, bijvoorbeeld tegen Mexico in de tweede ronde. Zaterdag kwam de ploeg simpelweg veel te kort.

Oud-international Günther Netzer had het team van Berti Vogts al bekritiseerd. "Ze gooien alles op fysiek vermogen. Techniek en creativiteit zijn ver te zoeken. Duitsland wint nooit souverein. We spelen met vuur", had hij vooraf gewaarschuwd.

Het bleek waar. De eerste helft was wat voetbal betreft matig, wat hardheid betreft opwindend. Vooral Duitsland maakte veel overtredingen, en niet zonder gevolgen. Verdediger Tarnat liep al tegen zijn tweede geel na de voorronde op. Vijf minuten voor rust kreeg een andere verdediger, Wörns, rood voor een harde charge op spits Suker. Voor de Duitsers reden om na afloop de nederlaag puur aan de scheidsrechter op te hangen. "Berti Vogts klaagt steen en been over de arbiter, maar ik heb hem ook nooit horen klagen over de arbiter tijdens het EK'92", retourneerde Miksa, doelend op de twijfelachtige rode kaart die destijds de Kroaten tegen het zwakkere Duitsland een plaats in de halve finales kostte.

Tot het moment van de rode kaart van Wörns had Duitsland nog wel de beste kans van de eerste helft gehad, via wie anders dan Bierhoff. De aanvaller, die van Udinese naar AC Milan verhuist, kreeg de bal na ruim een half uur op het hoofd. Doelman Ladic kon de inzet net keren, maar moest de bal liggend met de voet wegtrappen voor de aanstormende Klinsmann.

Kroatië bood weliswaar goed tegenwicht, maar creëerde voor rust nauwelijks kansen. De openingstreffer, twee minuten in blessuretijd, kwam dan ook min of meer uit de lucht vallen. Stanic passte op Jarni, die van zo'n achttien meter met links uithaalde. Keeper Köpke, die een zeer zwakke indruk maakte in Frankrijk, ging opnieuw niet vrijuit.

Na rust kreeg opnieuw Bierhoff een grote kans. Ladic keerde de inzet, na een hoekschop van Tarnat, met moeite. Hoewel Duitsland aanviel, kregen de Kroaten de beste mogelijkheden. Eerst schoot Suker, op aangeven van Stanic, net naast. Vervolgens had Köpke alle moeite met een afstandsschot van Boban en een kopbal van Soldo.

Halverwege het tweede bedrijf leken de Duitsers of door hun krachten heen of de weg volkomen kwijt. De Kroaten kregen ruimte, maar vergaten te profiteren. De Duitse trainer Vogts probeerde het duel te keren door met Kirsten en Marschall twee aanvallers in het veld te brengen, waar Klinsmann en Bierhoff bleven staan.

De realiteit was echter anders. Tien minuten voor tijd sloeg Kroatië eindelijk toe, via wederom een diagonaal schot van buiten de zestien meter. Vlaovic nam de bal aan en schoof de bal met links in de verre hoek, 2-0. De zege was volkomen verdiend, aangezien de Duitsers na rust onherkenbaar speelden. Op enkele momenten na was de ploeg absoluut niet in staat kansen af te dwingen.

Suker maakte de pijn met zijn vierde WK-treffer nog iets erger. Kroatië treedt woensdag aan tegen Frankrijk, in de halve finale. Voor de WK-debutant een fantastische prestatie, wat ook duidelijk te merken was aan trainer Blazevic. "Nog nooit heeft een Kroatische sportploeg zo'n belangrijke prestatie geleverd", aldus de succescoach.

Huilend viel hij na afloop zijn assistent-trainers in de armen. De Duitse verdediger Jürgen Kohler kon op dat moment ook wel huilen. Hij stopt als international. Zijn afscheid had hij vermoedelijk iets anders voorgesteld. Kohlers tegenstander Davor Suker straalde van oor tot oor. "De eerste dertig minuten hadden we het moeilijk, maar na de rode kaart wisten we hoe we de wedstrijd moesten controleren. In alle opzichten waren we de betere ploeg. Dit is de grootste dag in onze historie. Voor dit duel sprak men van de confrontatie tussen David en Goliath. Nu vraag ik me af: wie is wie?"

Duitsland - Kroatië 0-3 (0-1). 45. Jarni 0-1, 80. Vlaovic 0-2, 85. Suker 3-0. Scheidsrechter: Pedersen (Noo). Toeschouwers: 43.300. Rode kaart: 40. Wörns (Dui). Gele kaart: Heinrich, Tarnat (Dui), Simic, Suker (Kro).
Duitsland: Köpke; Heinrich, Wörns, Matthäus en Kohler; Hamann (79. Marschall), Jeremies, Helmer en Hässler (69. Kirsten), Klinsmann en Bierhoff.
Kroatië: Ladic; Stimac, Bilic en Simic; Stanic, Soldo, Boban, Asanovic en Jarni; Suker en Vlaovic (83. Maric).