De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Tweedehands, zo goed als nieuw

door MARTIJN VAN ES

De aanschaf van een PC is eigenlijk te vergelijken met de koop van een auto. Beiden kosten een flink geldbedrag en zijn binnen een aantal jaren afgeschreven. Toch willen computerkopers vaak het nieuwste van het nieuwste hebben, zelfs als dat misschien helemaal niet nodig is. Net als bij auto's zijn er op computergebied ook heel veel occasions te koop. Ze zijn onder meer te vinden op dumpdagen, in speciale winkels of bij particulieren.

Het kopen van dergelijke computers kent natuurlijk een risico. Je weet niets van de geschiedenis van het apparaat en je hebt vaak geen garantie. Toch kan het vooral voor de 'kleine' gebruiker interessant zijn om in plaats van een dure nieuwe machine te kijken naar een goede tweedehands. Als de PC alleen wordt gebruikt voor tekstverwerking of internet, dan is een heel snelle processor of een luxe videokaart niet echt nodig. Voor het spelen van de nieuwste spelletjes is het bezit daarvan juist onontbeerlijk. De eerste groep kan dan ook prima volstaan met een goede tweedehands. Wees echter niet al te voorzichtig bij het bepalen van de eisen waar de PC aan moet voldoen. Het is immers maar een kleine stap van tekstverwerken naar e-mailen en internetten. Ga je vervolgens nog verder, dan moet de computer daar wel op berekend zijn.

Een belangrijk punt bij een tweedehands PC is natuurlijk of het systeem het überhaupt doet. Dat klinkt gek, maar dat is het niet. Veel tweedehands computers worden namelijk niet voor niets weggedaan. Ook gebeurt het wel eens dat een computer wordt opgebouwd uit delen van andere computers. De onderdelen kunnen het dan misschien afzonderlijk prima doen, maar de onderlinge samenwerking laat nog wel eens te wensen over. Een volstrekt onwerkbare PC is het gevolg. Reden genoeg dus om voor aankoop in ieder geval om een demonstratie van het systeem te vragen. Wees ook niet bang om zelf dingen te testen. De verkoper kent waarschijnlijk de problemen van de machine en zal daarom toch dingen liever niet laten zien.

Het zelf testen van een computer is relatief eenvoudig. Bij het opstarten geeft een computer namelijk al veel van zichzelf bloot. Door in het begin van de opstartprocedure op de knop 'pauze'te drukken is bijvoorbeeld te zien of die harde schijf en het intern geheugen echt wel zo groot zijn als de verkoper heeft opgegeven. Tijdens de start is ook al goed te zien wat de kwaliteit van de monitor is. Als het scherm flikkert of op een andere manier geen helder en scherp beeld geeft, dan is het verstandig om aan een andere monitor te denken.

Als de computer uiteindelijk is opgestart is het verstandig om Windows even te verkennen. Als in het venster 'Apparaatbeheer' bij sommige onderdelen uitroeptekentjes staan, dan kan dat betekenen dat die onderdelen kapot of niet goed geïnstalleerd zijn. Een lastig probleem dat grote gevolgen kan hebben. Om dergelijke problemen in de toekomst op te lossen is het handig om na aankoop naast de PC ook de diskettes met 'drivers' van de belangrijkste onderdelen te bezitten. Mocht het ooit nodig zijn, dan is het mogelijk om bijvoorbeeld de geluids- en videokaart opnieuw te installeren.

Naast de benodigde software is ook aanvullende documentatie nooit weg. Bij problemen met de PC is het met de bijbehorende boekjes toch makkelijker zoeken naar een oplossing dan zonder. Let ook op de taal van de gebruiksaanwijzingen. Een moederbord met een duidelijke Nederlandse of Engelse handleiding is bijvoorbeeld vaak beter te begrijpen dan een soortgelijk onderdeel met een slecht vertaalde, half Aziatische gebruiksaanwijzing.

De belangrijkste tip voor het kopen van een PC is eigenlijk om vantevoren goed na te denken over de aankoop. Zet op een rijtje wat er met de computer gedaan moet worden en bedenk eventueel samen met iemand anders welke dingen je daar minimaal voor nodig hebt. Pas als dat helemaal duidelijk is kun je rustig een goede keus maken.

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">