De Telegraaf-iNieuwsLinkSportLinkDFTTelegraafNet

23 november 2000 
PC Thuis 

PC Thuis Home 
De Telegraaf-i 

Platte schermen zakken in prijs

door ALFRED MONTERIE

Steeds meer PC-gebruikers kiezen voor een groot beeldscherm. Terwijl 17 inch monitoren momenteel standaard zijn, verschuift de markt geleidelijk aan naar de duurdere 19 inch monitoren. Een beletsel is nog het forse prijsverschil. De betere 17 inch schermen kosten zo'n 800 gulden. Voor een 19 inch monitor moet al gauw 1300 à 1500 gulden worden neergeteld.


Steeds meer monitoren fungeren ook als een zogenaamde USB-hub.
FOTO: Iiyama

Dit stelt Jeffry Pettinga, sales & marketing manager van Iiyama. Dit Japanse merk is marktleider bij de grotere monitoren. Steeds meer fabrikanten bieden monitoren met een zogenoemde USB-hub aan.

Aan de voorkant van deze beeldschermen zitten vier aansluitingen voor scanners, joysticks, racestuurtjes en dergelijke. Het gaat dan met name om randapparatuur die niet permanent op het bureau staat. Pettinga: "Het is lastig telkens weer achter de monitor te moeten kruipen voor het aansluiten van bijvoorbeeld een race-stuurtje. Ook webcams die bovenop de monitor worden geplaatst, hebben vaak korte snoertjes. Dan is het veel makkelijker die met de monitor te verbinden dan met een computer die op de grond staat.

De nieuwe 19 inch CRT-monitoren hebben doorgaans een volledig platte beeldbuis. Platte schermen zijn geschikt voor het aanbrengen van een speciale film, die de antireflectie verbetert. Op bolle schermen lukt dat niet. Een ander voordeel is het hogere contrast.

Bezwaar van deze CRT-beeldschermen is dat ze zeker 40 à 50 cm diep kunnen worden. Het mooiste zijn natuurlijk de TFT-beeldschermen, die een diepte van ongeveer 10 cm bereiken, afgezien van de voet waarop ze rusten. Een 15 inch TFT-monitor kost momenteel zo'n 2800 gulden. En dat is een behoorlijke aanslag op de portemonnee. Pettinga verwacht dat de prijzen in januari onder 2500 gulden kunnen duiken. En als het een beetje meezit, kan in het derde kwartaal van volgend jaar de grens van 2000 gulden worden doorbroken. Voorwaarde is wel dat het tekort aan processoren snel vermindert. De afgelopen maanden waren die belangrijke componenten schaars. Ook de dure dollar hield de prijzen hoog.

Waarom blijven TFT-schermen zo duur?

Voor de platte TFT-schermen die op het bureau nauwelijks plaats innemen, moet een bijzonder zuiver soort glas worden gebruikt. Daarnaast is de film waar het licht doorheen schijnt, kostbaar. Maar een paar fabrieken ter wereld zijn in staat dit soort film te vervaardigen.

Verder zijn er LCD's nodig. Ook de andere filmlagen die over het paneel worden geplakt, zijn duur. Zo is er een film nodig voor de kleuren en eentje voor het vergroten van de inkijkhoek.

In elke laag kan er iets fout gaan. Probleem is dat je daar pas achter komt, wanneer het product klaar is. Reparatie is niet mogelijk. Want je kunt eenvoudigweg niet meer bij de defecte laag komen. Alleen een fout in de aansturing valt achteraf nog te corrigeren.

Historisch zijn de platte TFT-schermen pittig geprijsd door de hoge productie-uitval. Van de 100 schermen die van de fabrieksband rollen, zijn er gemiddeld zo'n 20 defect, afhankelijk van de grootte. Dat is een hele verbetering vergeleken met enkele jaren geleden. De laatste tijd zijn veel nieuwe productielijnen in gebruik genomen, die minder uitval te zien geven. Maar het eind is in zicht. Het productieproces is al volledig geautomatiseerd. "Efficiency-winst valt nauwelijks meer te bereiken", stelt Pettinga.

Daarbij komt dat de gebruikte materialen duur blijven. Dat geldt vooral voor de speciale glassoorten en de films die over de panelen worden heengeplakt. Op de lange termijn zullen de prijzen van 15 inch TFT-beeldschermen zich stabiliseren op een niveau van 1500 gulden.

Positief voor de consument is wel dat hoge-resolutie beeldschermen van groot formaat tegenwoordig geen dure grafische kaart meer vereisen. Drie jaar geleden moest je er een kaart van pakweg 1000 piek bij kopen. Nu volstaat een kaart van 100 gulden, die in de meeste systemen standaard is ingebouwd.

© 1996-2000 Dagblad De Telegraaf. Alle rechten voorbehouden
e-mail: redactie@telegraaf.nl

&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">