De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
Prins Claus 
Overzichtspagina 
Een leven in beeld 
Een leven in beeld 
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
 


Lijdensweg van twintig jaar

Vorige

De gevolgen van de bestraling

De ongemakken ten gevolge van de bestraling bleven, regelmatig voelde hij zich niet lekker. Weliswaar verscheen hij zo nu en dan in de openbaarheid, maar evenzovele keren moest Claus verstek laten gaan bij binnen- en buitenlandse verplichtingen: een in februari 2000 geplande reis naar Vietnam, Cambodja en Laos moest hij noodgedwongen afzeggen en ook een groot deel van het staatsbezoek aan Nederland door de Franse president Jacques Chirac kon de prins niet bijwonen.

Op 20 maart 2000 volgde dan ook opnieuw een opname voor enkele dagen in het Barmbek-ziekenhuis in Harmburg. Voor onderzoek.

Broos

Hoofddirecteur E. Brouwers van de Rijksvoorlichtingsdienst omschreef de aanleiding voor de opname als volgt: "Het gebied waar de bestralingen van twee jaar geleden op gericht waren, is wat slapjes, zeg maar broos. Als gevolg daarvan voelt de prins zich bij tijd en wijle niet lekker." Maar de prostaatkanker was volgens Brouwers nog steeds onder controle.

Eef Brouwers.

De conclusie van het onderzoek dat 'de prins zichzelf enige tijd moest ontzien en rust moest nemen', leidde tot zijn afwezigheid bij de viering van Koninginnedag 2000 in Katwijk en Leiden en bij de oorlogsherdenkingen van 4 en 5 mei. Tot verbazing van velen verscheen de prins ineens weer in het openbaar bij de ontvangst van de Japanse keizer Akihito en keizerin Michiko, op 23 mei van dat jaar.

Weer opgenomen
Doch elk sprankje hoop op herstel na het in de openbaarheid verschijnen van prins Claus, werd de grond in geboord door wéér een opname in het ziekenhuis.

Vorige